Regija
437

Počast žrtvama iz Ahmića u Zagrebu: Dario Kordić je ratni zločinac, a ne vitez i heroj

Klix.ba
(Foto: AFP)
Ispred Zagrebačke katedrale na Kaptolu danas je održano "Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići", gdje je 19. aprila 1993. godine stradalo 116 osoba, od kojih je bilo 31 žena i 11 djece, javio je portal Index.hr.

Počinitelji zločina bili su pripadnici HVO-a. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Mirni protest organizirali su Kuća ljudskih prava i Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112.

Protestovali su protiv ratnog zločinca Daria Kordića, koji je na Plesu prije nekoliko dana dočekan kao heroj, ali i zbog biskupa Košića koji je na zagrebačkom aerodromu dočekao Kordića, te biskupa Pozaića koji je u Katedrali držao misu za čovjeka kojeg je Međunarodni sud pravde za u Hagu kaznio kao krivca za masakr u Ahmićima.

Okupljeni demonstranti su bili obučeni u bijelu odjeću, a u rukama su držali papire s imenima žrtava iz Ahmića.

"Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Mi smo htjeli pokazati da ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića", kazala je za emisiju Hrvatska uživo HTV-a Sanja Sarnavka.

"Dok papa okuplja šefove Palestine i Izraela, mi ovdje pokazujemo da slavimo nekoga samo zato što je Hrvat, a zaboravljamo žrtve samo zato jer su muslimanske vjeroispovijesti", dodaje Sarnavka.

Eugen Jakovčić, organizator protesta, napominje da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen i izdržao je dvije trećine kazne.

"Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava", kaže Jakovčić.