Hotel Marjan
14

Planira se rušenje turističkog bisera i jednog od simbola Splita

N. V.
Foto: Ivo Cagalj / Pixsell
Foto: Ivo Cagalj / Pixsell
Adris grupa će u potpunosti srušiti hotel Marjan u Splitu, jedan od turističkih bisera i najprepoznatljivijih simbola grada. Ranije su ovaj hotel kupili od Željka Keruma koji je započeo rekonstrukciju, međutim Adris grupa ima svoje građevinske planove.

Novi toranj bi trebalo da bude jednake visine kao i dosadašnji, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine spratova. Prema neslužbenim najavama, Marjan će biti manji za 6,5 hiljada kvadrata i nastojat će da ga približe njegovom izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

Adris grupa će pokušati da neutralizuje posljedice nikad dovršene obnove zgrade koju je prije 15-ak godina započeo Željko Kerum, hrvatski političar i poduzetnik.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena, piše Tportal.hr.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada i značajno je turističko i istorijsko mjesto za Splićane.

Jurica Pavičić, književnik i novinar je za Jutarnji list prokomentarisao novu najavu gradnje, međutim s gorčinom jer se i dalje sjeća kako je izvedena Kerumova obnova hotela.

"Adris grupa je preuzela monstruozni splitski rohbau i, kako medeno obećavaju, planiraju veliku obnovu. Obećanja zvuče ugodno: obećava se novi projekt studija 3LHD, najavljuje se da će hotel sniziti, smanjiti metastazirane volumene i približiti ga izvornom Perkovićevu projektu. I dok čovjek sluša kako novi vlasnici prosipaju milozvučne bombone, gotovo da povjeruje u razvojnu liniju našeg liberalnog kapitalizma - da prvo na red dođu tranzicijski špekulanti, glodavci prvobitne akumulacije, a onda prosvijećeni kapitalisti druge, apgrejdane faze", napisao je on.