Birališta otvorena u sedam sati
2

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Crnoj Gori su počeli izbori na kojima se bira 81 poslanik za novi saziv crnogorske Skupštine.

U 7.00 sati otvorena su sva 1.162 biračka mjesta na kojima pravo glasa ima 514.055 punoljetnih građana Crna Gora. Birališta će biti zatvorena večeras u 20.00 sati.

Na današnjim izborima učestvuje sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

Centar za demokratiju prijavio je Državnoj izbornoj komisiji oko 1.200 posmatrača. Izbore u Crnoj Gori pratit će i više od 100 stranih posmatrača Parlamentarne skupštine OEBS-a i Vijeća Evrope.

Na prvom mjestu na glasačkom listiću je grupa građana Albanska omladinska alijansa. Na drugom je Srpska sloga, na trećem Hrvatska građanska inicijativa – Odlučno, a na četvrtom Pozitivna Crna Gora – Darko Pajović.

Na glasačkom listiću peta je Socijalistička narodna partija – I riječ i djelo, a slijede Demokratska unija Albanaca i Albanska koalicija – Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternativa.

Izborna lista Demokratski Front – Miodrag Lekić nalazi se na 8. mjestu, Koalicija forca za jedinstvo na 9., a Bošnjačka stranka – Rafet Husović na 10. mjestu.

Na 11. mjestu je Koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović, na 12. Koalicija Zajedno, a na posljednjem mjestu Koalicija Srpski nacionalni savez – Ranko Kadić.

Istovremeno sa parlamentarnim održavaju se i lokalni izbori u Nikšiću, Budvi i Kotoru.