Beograd
0

Parlament počeo raspravu o SSP-u

FENA
Ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om (SSP) prilika je za Srbiju da ojača svoje gospodarstvo, a za građane da bolje žive i krenu k europskoj budućnosti, rekao je dopredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić danas u parlamentarnoj raspravi prije odlučivanja o ratificiranju SSP-a, što je najavljeno za sutra.

"SSP je neutralan kad je posrijedi konačan status Kosova, a kad uđe u ugovorni odnos sa zemljama EU-a, Srbija će se moći učinkovitije boriti za očuvanje cjelovitosti svojega teritorija", rekao je, uz ostalo, Đelić.

Za zastupnike vladajuće većine SSP je povijesno važan, a zastupnici oporbenih stranaka, Srpske radikalne i Demokratske stranke Srbije, najavili su da ne će glasovati za taj sporazum.

Zastupnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice protive se ratificiranju SSP-a jer smatraju da bi time Srbija priznala neovisnost Kosova. Iste razloge navode i radikali (SRS), upozoravajući da Sporazum Srbiji postavlja posebne uvjete.

Izvanredna sjednica srbijanske Skupštine, na kojoj treba ratificirati SSP i "energetski" sporazum s Rusijom te prihvatiti Vladin prijedlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu, počela je 16. srpnja i nakon jednomjesečne stanke nastavljena je jučer.