Regija
0

Optužnica protiv Mladića usklađena s Karadžićevom

FENA
Izmijenjena haška optužnica protiv Ratka Mladića bit će podnesena Tribunalu u petak, a riječ je o prošlogodišnjem prijedlogu Tužilaštva koji je Sudsko vijeće prihvatilo prošlog petka, dan poslije hapšenja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić je rekla Tanjugu da se umjesto 15 tačaka optužnice, Mladića sad tereti po 11 tačaka, od kojih su dvije za genocid, a izmjene se uglavnom tiču “dovođenja optužnice protiv Mladića u sklad s optužnicom protiv Radovana Karadžića”.

Kad je riječ o spajanju optužnica protiv Karadžića i Mladića, Jelačić je rekla da su novinski napisi o tome “samo špekulacije”, jer “pred Tribunalom u ovom momentu ne postoji takav zahtjev”.

Prema njenim riječima, broj zločina za koje Tužilašvo tereti Mladića i u izmijenjenoj optužnici ostaje isti – oko 70 događaja koji se tiču ubistava i skoro 60 mjesta zločina poput kampova i logora u kojima su držani civili, Bošnjaci ili Hrvati.

“Tačke optužnice uključuju i dvije za genocid. Prva je za događaje u prvoj godini rata, od maja 1992. do maja 1993, i za događaje i zločine u gradovima u istočnoj Bosni, poput Zvornika, Vlasenice, Višegrada, zatim u Bosanskoj krajini – u Prijedoru, Ključu.

"Druga optužnica za genocid je za juli 1995, za zločine počinjene u Srebrenici. Ostale tačke su zločin protiv čovječnosti i tiču se opsade Sarajeva, kao i zločina u više općina BiH”, precizirala je Jelačić.

Upitana o eventualnom spajanju optužnica protiv Karadžića i Mladića s obzirom na to da su i novim izmjenama “usklađene”, Jelačić je naglasila da su “to trenutno samo špekulacije”.

“Pred sudskim vijećem, pred Tribunalom ne postoji takav zahtjev, tako da se Tribunal o njemu ne može izjasniti. Jedna od stranaka u postupku može tražiti da se optužnice spoje, to može biti tužilaštvo i bilo koja od dviju odbrana, Karadžićeva ili Mladićeva, i onda bi sudsko vijeće moralo da sagleda sve činjenice prije nego što donese odluku.

Dakle, moralo bi da ima u vidu prvenstveno da li bi odluka o spajanju bila fer i pravična za obojicu optuženika”, dodala je glasnogovornica Tribunala.