Regija
242

Oko 90.000 ljudi prisustvovalo kontramitingu u Skoplju

SRNA
U Skoplju je do 22 sata trajao miting podrške aktuelnoj vlasti koji je organizovala VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog. Miting je protekao bez incidenata.

Počeo je intoniranjem makedonske himne koju je pjevala pjevačica Kaliopi, nakon čega je minutom šutnje odata pošta poginulima u Kumanovu.

Do 21:30 sati na mitingu se, prema procjenama, okupilo oko 90.000 ljudi.

Demonstranti su nosili makedonske zastave i transparente podrške premijeru i vladajućoj politici. Na jednom transparentu je pisalo "No USA, VMRO Makedonija".

Makedonski mediji prenose da je ovo najmasovniji miting u historiji nezavisne Makedonije.

"Makedonija se neće predati, ona je jaka i s toga nema povlačenja", poručio je Gruevski.

On je naglasio da Makedoniji ne trebaju demokrate koji preko svojih kontrolisanih i spolja finansiranih medija reklamiraju šta će promijeniti ako dođu na vlast.

"Demokrate nisu oni koji organizuju nasilje nad svojim političkim protivnicima. Ova masa, ova sila je najbolji odgovor na to", istakao je Gruevski na mitingu podrške aktuelnoj vlasti na trgu ispred Sobranja u Skoplju.

Gruevski je istakao da Makedoniju neće predvoditi čovjek koji destruktivnim aktima hoće da dođe na vlast.

"Makedoniji ne treba premijer koji sa stranim službama hoće da dođe na vlast i stavlja im se na raspolaganje. Jučer slušam (Zorana) Zaeva da će dovesti strane investitore. Deset godina je gradonačelnik Strumice pa nijednog nije doveo, a domaće reketira", istakao je premijer Makedonije.

On je dodao da Zaev ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik. "Vidjeli smo kako je od Strumice napravio svoj pašaluk, svoju privatnu firmu za lično bogaćenje", rekao je Gruevski na mitingu u organizaciji vladajuće VMRO-DPMNE i predizborne koalicije "Za bolju Makedoniju", koju čine 24 partije.

On je rekao da je večerašnji miting najbolji odgovor svim onim scenaristima koji čvrsto vjeruju da će srušiti vlast.

"Ovo je odgovor onima koji vjeruju da će nam isprati mozgove, da ćemo se predati, ali večeras dobijaju odgovor – Makedonija se ne predaje. Narod sve govori svojim prisustvom", kaže Gruevski.

Profesorica historije Violeta Ackovska pozvala je Zaeva da se vrati u parlament i da se demokratskim sredstvima bori za vlast.

"U ovom trenutku nad Makedonijom se nadvio oblak kao 2001. I ovdje se predviđa 'ukrajinska drama'. Naša energija koja se sada ovdje osjeća je toliko jaka da može da se suprotstavi ovom scenariju", istakla je Ackovska, upoređujući opoziciju Zaeva sa onima koji su rušili Kijev u šatorima.