Regija
0

Novi prijedlog UN-a za ime Makedonije

FENA
Medijator Ujedinjenih nacija za ime Makedonije Matthew Nimetz predstavio je u utorak u Atini grčkoj i makedonskoj vladi novi prijedlog o tome kako riješiti njihov spor, dva mjeseca prije samita NATO-a koji je vrlo bitan za ovu bivšu jugoslavensku republiku.

"Izložio sam kompromisni prijedlog koji nijednu stranu ne zadovoljava 100 posto", ali je "pravedan i pošten i može donijeti rješenje problema", izjavio je Nimetz nakon jednosatnog razgovora s grčkim i makedonskim pregovaračima.

Grčka od 1991. godine blokira međunarodno priznavanje Makedonije pod ovim imenom jer smatra da ono isključivo pripada njenoj nacionalnoj baštini.

Medijator je odbio da iznese detalje sadržaja svoga prijedloga, ali su grčki mediji javili da se on temelji na dvostrukom nazivu za bivšu jugoslavensku republiku: jedan naziv bi se koristio u njenim odnosima s Grčkom i s međunarodnim organizacijama, a drugi, Republika Makedonija, koristio bi se za internu upotrebu i bilateralne odnose.

UN posreduje u vezi s ovim pitanjem od 1993. godine do danas bez uspjeha. U tom intervalu više od 100 zemalja priznalo je ovu malu državu pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, među njima SAD, Kina i Rusija.