Srbija
0

Nova neuspjela potraga za Mladićem

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Pripadnici srbijanske Službe za otkrivanje ratnih zločina i Policijske uprave grada Jagodina u petak prijepodne obavili su premetačinu vikendice zbog sumnje da se u njoj skrivao haški bjegunac i optuženik Ratko Mladić.

Vikendica se, kako je saopćilo srbijansko tužilaštvo za ratne zločine, nalazi u selu Strmostenu na planini Begaljici u despotovačkoj općini i u vlasništvu je Radoslava Tepavčevića.

Akcija je provedena zbog sumnje da je Tepavčevićeva vikendica služila kao skrovište Ratku Mladiću. Trenutno nije moguće dobiti detaljnije informacije o današnjoj akciji.

Srbijanska policija je krajem januara pretražila stan Mladićeva sina Darka Mladića u Beogradu, kako je objašnjeno, radi potrage za dokazima i tragovima koji bi uputili na mjesto gdje se skriva Mladić.

Nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhapšen u julu 2008. i kojem se sudi u Hagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995. i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Ministri vanjskih poslova EU-a krajem oktobra 2010. dali su mandat Evropskoj komisiji da počne izradu mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo, pri čemu je u ministarskoj odluci istaknuta snažna uslovljenost daljnjeg napretka Srbije u evropskim integracijama punom saradnjom s Haškim sudom. Navodi se da bi najbolji dokaz za to bilo hapšenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz sredinom novembra je u Beogradu izjavio kako je hapšenje Mladića "prioritet" tog suda te da, kad je riječ o potrazi za Mladićem i drugim bjeguncem Goranom Hadžićem, postoje područja u kojima je moguće i potrebno učiniti više.