Regija
0

Njemačka daje 23 miliona eura za razvojne projekte na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka vlada odlučila je donirati 23 miliona eura za razvojne projekte na Kosovu, priopćilo je njemačko Ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj, a prenosi u četvrtak Radio Kosovo.

"Njemačka vlada želi pokazati spremnost da pomogne najmlađoj državi u Europi, što smo pokazali i na donatorskoj konferenciji za Kosovo u srpnju ove godine u Bruxellesu", navodi se u priopćenju njemačkog ministarstva.

Sredstva njemačke vlade namijenjena su projektima za poboljšanje opskrbe pitkom vodom i električnom energijom i poticanje razvoja manjih i srednjih poduzeća kao i plasmana njihovih proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu.

Glavni je cilj njemačke vlade oživljavanje kosovskog gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta s obzirom na to da je gotovo 45 posto radno sposobnog stanovništva bez posla, i posebice pružanje perspektive mladima.

U održanim razgovorima predstavnika njemačke vlade i kosovskih dužnosnika, njemačka strana je inzistirala na borbi protiv korupcije i uz to zahtijevala poštivanje prava manjina, prenose kosovski mediji.

Njemačka i SAD glavni su financijeri gospodarskog razvoja Kosova. Njemačka je do sada pomogla Kosovu s 240 miliona eura.