Regija
41

Nikolić: Srbija više nikad neće ratovati sa Hrvatskom jer bi to bio rat protiv NATO-a

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija više nikada neće ratovati sa Hrvatskom, jer bi to značilo ratovanje sa NATO-om, te istakao da Zagreb ne može da spriječi Srbiju da postane članica EU.

"NATO je jači od nas, a mi ne želimo da ugrozimo živote naših ljudi", rekao je Nikolić za rusku televiziju RT, dodajući da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da nema razloga za svađu sa tom zemljom.

Prema njegovim riječima, ako Srbija postigne dogovor sa ključnim članicama EU, nijedna od malih zemlja neće moći da zaustavi njen proces integracija ili da ide protiv EU.

"Ako se Hrvatska bude ponašala razumno, imat ćemo dobre odnose, a ako ne, imat ćemo zahladnjele odnose", kaže Nikolić.

Govoreći o pitanju migranata, Nikolić je istakao da će Srbija prihvatati migrante i brinuti se o njima i neće dizati ograde, sve dok su granice EU otvorene.

On je dodao da Srbija samo želi da je Unija obavijesti o njenom planu za migrante, ako ga bude imala.

Što se tiče spoljne politike, Nikolić je rekao da Srbija, u vrijeme napetih odnosa Rusije i NATO-a, ne bira stranu i to je čini jedinstvenom, te ponovio da Srbija želi u EU, ali ne u NATO.

Za odnose Beograda i Prištine Nikolić je rekao da su trenutno na najnižoj tački, jer prištinske vlasti pokušavaju da uzmu srpsku imovinu na Kosovu.

"Mogli bismo o tome postići sporazum ili bi se to moglo završtiti veoma loše, spremni smo za svaki ishod", naveo je Nikolić.