Regija
0

Niko ne zna ko je postavio spomenik Titu u Skoplju

Klix.ba
Foto: Siniša Jakov Marušić/Balkaninsight.com
Foto: Siniša Jakov Marušić/Balkaninsight.com
U Skoplju je prije nekoliko dana postavljen spomenik Josipu Brozu Titu. Međutim, makedonske vlasti ne mogu otkriti ko je postavio statuu doživotnog predsjednika SFRJ.

Inspektori koji su izašli na teren istakli su da građevinska dozvola za postavljanje spomenika ispred Gimnazije Josip Broz Tito u centru grada nije izdata.

"Nemamo informaciju o tome ko je podigao spomenik. Naši inspektori na terenu utvrdili su da je spomenik postavljan na mjestu koje nije predviđeno za tu namjenu", izjavili su za BIRN čelnici skopske Opštine Centar.

Zvaničnici tvrde da, za sada, Opština neće uklanjati kip.

"Naši inspektori će utvrditi u kakvom se stanju nalazi spomenik", izjavili su čelnici Centra, odgovarajući na opasku da bi jak vjetar mogao srušiti kip, budući da nije pravilno pričvršćen za postolje.

"Niko nas ništa nije pitao. Podnožje je podignuto prije dvije sedmice, a kip je na njega postavljen preko noći... Ne nalazi se na zemljištu u našem vlasništvu, tako da to nije naš problem", rekao je direktor škole Dragan Danev.

Spomenik je podignut 29. novembra, na sedamdesetogodišnjicu osnivanja bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije, u čijem se sastavu nalazila i Makedonija.

Statua je replika dobro poznate verzije u Titovom rodnom mjestu Kumrovcu, u Hrvatskoj, koju je izradio poznati vajar Antun Augustinčić.

Slobodan Ugrinovski, lider male stranke koja nema skupštinskog predstavnika, Titove lijeve snage, koji je sa stranačkim kolegama prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika, tvrdi da oni nisu podigli kip.

"Ne znam ko stoji iza ovog projekta... Kip su postavili građani Skoplja koji poštuju Maršala i kojih je svakog dana sve više", kazao je Ugrinovski.

"Kome smeta Titov spomenik?" zapitao se Ugrinovski. "Smiješno je tvrditi da je protivzakonit".

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji se smatra glavnim nasljednikom nekadašnjeg Saveza komunista Makedonije (SKM), negirao je da je imao bilo kakve veze sa izgradnjom spomenika.

Glavna vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog također se ogradila od ovog događaja, napomenuvši da statuta ne spada u Vladin projekt renoviranja glavnog grada poznat kao "Skopje 2014", objavio je BIRN.