Regija
7

Nezapamćeno loša turistička sezona u Ulcinju

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Neuobičajeno za ovo doba godine plaže u Ulcinju su puste, kažu vlasnici barova na plažama.

Takvo stanje je dijelom očekivano jer je vrijeme ramazanskog posta, što je umnogome doprinijelo da se broj turista u tom gradu smanji. Međutim, ima i onih koji se nadaju da sezona ipak kasni.

Imajući u vidu činjenicu da veliki broj islamskih vjernika posjećuje ulcinjsku plažu, ugostitelji smatraju da je ramazanski post doprinio ovogodišnjem očiglednom manjem broju turista u tom gradu.

Ugostitelj Muharem Šalja se nada da sezona ipak kasni, ne negirajući mogućnost da su dani posta značajno umanjili broj gostiju na ulcinjskoj plaži, kako on kaže, naročito iz Sarajeva i Novog Pazara.

"Nadam da će se stanje poboljšati. Možda je jedan od razloga manjeg broja turista i ekonomska kriza u cijeloj regiji, ali ja sam ipak zadovoljan poslovanjem svog ugostiteljskog objekta ovog dijela plaže", kaže optimistično Šalja, nadajući se i boljim danima.

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 60 hiljada turista, što je drastično manje u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je u ovoj zemlji boravilo preko 90 hiljada turista.

Viktor Elezović već dugi niz godina izdaje apartmane u svojoj vili u Ulcinju. Ni on ne pamti ovakvu sezonu i tvrdi da joj nema spasa.

"Ja ne znam ni da li ću imati struju da potkrijepim, a dobro je po mene što nemam kredit, jer ga ovakvom sezonom sigurno ne bih otplatio. Ne znam šta je u pitanju, je li utjecao ramazan, a vrlo moguće da jeste, jer Ulcinj je najjeftiniji grad na crnogorskom primorju. Stoga ne vjerujem da je kriza doprinijela ovako drastično smanjenom broju turista", ističe Elezović.

Ovogodišnja sezona, kako on kaže, nije ni upola kao prošlogodišnja, ne samo u pogledu izdavanja apartmana, već i uopšte gostiju na plažama. Plaže i ulice grada su praktično puste.

Prema tvrdnjama sagovornika, od trenutne posjećenosti turista se tokom cijele godine ne može živjeti.