Regija
0

Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Kratkim ispitivanjem finansijskog vještaka Mirte Tomljenović nastavljeno je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju "Fimi media".

Tomljenovićeva je rekla da ostaje pri svom ranijem iskazu, a kako niko u sudnici za nju nije imao dodatnih pitanja, ročište je odgođeno do 20. januara.

Na suđenju bi tada trebalo da svjedoči financijski vještak Zrinko Ručević, koji je u svom nalazu trebao utvrditi razliku između prihoda koje je ostvarila porodica Sanader i njihove imovine, javljaju hrvatski mediji.

Uskok tvrdi da ta razlika iznosi 24 miliona kuna (oko 3,1 milion eura), za što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu tvrdili da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji, prije osamostaljenja Hrvatske.

Oni su istakli da su i poslije toga, uz dobra primanja, dobijali honorare, dnevnice i druge naknade.

Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon.

Vještak je zaključio da je nalaz napravio na temelju dostupnih dokumenata, te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Nakon ispitivanja Ručevića, suđenje ulazi u završnu fazu u kojoj bi trebale uslijediti obrane optuženika koji su zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom optuženi za izvlačenje 70 miliona kuna (9,1 milion eura) iz državnih institucija i preduzeća.