Regija
0

Nastavlja se suđenje za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje desetorici optuženih za paljenje Bajrakli džamije u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, poslije nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu.

Pošto je Tužilaštvo sredinom maja odustalo od krivičnog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostalih 10 je preciziralo da se očekuje njihovo izjašnjenje po preciziranoj optužnici.

Za četvrtak su zakazane završne riječi Tužilaštva i odbrane, poslije čega će sud odrediti datum izricanja prvostepene presude. Optuženi se terete za krivično djelo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje za šta bi mogli dobiti kaznu zatvora do pet godina.

Muftija Muhamed Jusufspahić, koji je i ranije saslušan kao svjedok i predstavnik islamske vjerske zajednice, sugerisao je sudu na prošlom suđenju da oslobodi jednog od vođa navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, kao i njegovog oca Radeta optužbi, jer oni nisu učestvovali u paljenju.

Muftija je rekao da su Radisavljevići njihove komšije i da su pomagali da vatra bude ugašena, ali i da oni koji su bili u džamiji, budu spašeni. Miloš Radisavljević je jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz".

Neredi kod džamije izbili su poslije nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorila i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrijednosti.