Tužilaštvo za ratne zločine
0

Nastavak saslušanja osumnjičenih za pomaganje Župljaninu

FENA
Saslušanje osumnjičenih za pomaganje i pribavljanje lažnih dokumenta haškom optuženiku Stojanu Župljaninu bit će u četvrtak nastavljeno, izjavio je glasnogovornik Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je u izjavi Tanjugu najavio da je predviđeno saslušanje sedam osoba i da će se ta predistražna radnja obavljati i narednih dana.

"Osim ovih osoba koja su se saslušavala u svojstvu osumnjičenih za pomaganje haškim bjeguncima, u pretkrivičnom postupku je trenutno više od 30 osoba", rekao je Vekarić.

U srbijanskom tužilaštvu ističu da je saslušanje pretkrivični postupak i da te osobe nisu hapšene, već su pozvane na informativni razgovor.

Tužilaštvo Haškog suda je 17. decembra 1999. podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, poslije devet godina skrivanja. On je kod istražnog sudije odbio da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin.

Desetak dana poslije hapšenja Župljanin je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog suda u Scheveningenu, a na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem negirao je navode optužnice.