Crnogorski mediji
0

Nacionalov obračun s balkanskom mafijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crnogorski mediji izvještavaju u petak o ubistvu novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića prenoseći informacije iz hrvatskih izvora, uz naglasak da je ovo treća likvidacija u Zagrebu u manje od 10 dana, te podsjećaju na obračun Pukanićeva tjednika s balkanskom i crnogorskom duhanskom mafijom.

Mediji u Podgorici podsjećaju da je borba protiv kriminala i korupcije jedan od ključnih zahtjeva koje Zagreb treba ispuniti ako želi završiti pregovore o ulasku u Europsku uniju (EU) sljedeće godine, te da najnoviji incident nikako ne ide tome u prilog.

Neovisni dnevnik Vijesti naglašava da "u životopisu Ive Pukanića značajno mjesto zauzima i njegova crnogorska epizoda" i podsjeća da je u proljeće 2001. godine, neposredno pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, Pukanić preko svog tjednika lansirao "čuvenu aferu Nacional".

"U seriji opsežnih tekstova objavljene su i šokantne informacije, različite razine vrijednosti, o balkanskoj duhanskoj mafiji, s mnoštvom imena iz svijeta podzemlja, biznisa i politike i s detaljnim opisom brojnih mafijaških likvidacija", pišu Vijesti.

U toj priči, podsjeća ovaj utjecajni podgorički dnevnik, "dodijeljena je jedna od glavnih uloga crnogorskom ogranku balkanske duhanske mafije". Iznesene su i teške optužbe na račun dvojice političkih lidera - crnogorskog predsjednika Đukanovića i srpskog premijera Đinđića, dok je za balkanskog bosa označen biznismen Stanko Subotić Cane, navodi list.

Tekstove je tada integralno prenosio i podgorički dnevnik "Dan". Uslijedile su brojne tužbe i sudski procesi u Zagrebu i Podgorici protiv "Nacionala" i "Dana".

"Mnogi od tih aktera koji su imali vezu s aferom Nacional, više nisu među živima", zaključuju Vijesti.