Regija
135

Miting Vojislava Koštunice u Beogradu: Srbi se nikada neće odreći Kosova

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Opoziciona Demokratska stranke Srbija (DSS) bivšeg premijera Srbije i bivšeg predsjednika Savezne Republike (SR) Jugoslavije Vojislava Koštunice organizovala je danas u Beogradu protestni skup protiv izbora na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar ove godine i pozvala Srbe da ne izađu na te izbore, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na skupu koji je organizovan u Sava centru funkcioneri DSS-a su poručili da se radi o sramnoj obmani aktuelne vlasti i Brsela.

Lider te stranke Vojislav Koštunica je u obraćanju pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica rekao da ovaj skupi znači podršku Srbima sa Kosova koji “ne pristaju da se podčine separatističkoj albanskoj vlasti'' i koji ''brane neprikosnoveno i istorisjko pravo da Kosovo i Metohija pripadaju Srbiji”.

Osuđujući akuelnu vlast kao glavne pomagače Brisela i Prištine u organizovanju ovih, kako je rekao, lažnih izbora, Koštunica je istakao da raspisivanje tih izbora predstavlja ''završni čin u pokušaju da se otme Kosovo od Srbije''.

“Zato odgovor srpskog naroda na Kosovu i Metohiji treba da bude jednodušan. A on treba da glasi da Srbin ne izlazi na atisrpske izbore”, rekao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, u trenutku kada Srbi slave stogodišnjicu oslobađanja Kosova, s jedne strane uzdiže se i pobjeđuje duh nacionalne slobode i oslobođenja srpskih zemalja, a, s druge strane, ''stoji sila koja hoće da uništi i obezliči srpski narod i njegovu državu, kulturu, duh tradiciju i vrijednosti''.

Podsjetivši da je u historiji Srba bilo mnogo težih perioda, lider opozicionog DSS-a je istakao da ''srpski narod odgovor na bezakonje mora potražiti u historiji i tradiciji''.

“Neka velike sile i sepratisti rade svoj posao zasnovan na nasilju, fizičkom i pravnom, srpski narod, čvrsto verujući u snagu prava, jednostavno ne treba da izađe na ove lažne izbore”, poručio je predsjednik desničarskog DSS-a Vojislav Koštunica, ukazujući da srpski narod na Kosovu zapravo odlučuje da li će se ''podčiniti lažnoj državi Kosovo''.

“Izlaskom ili neizlaskom na izbore svaki pojedinac odgovora na pitanje da li hoće da Kosovo preda lažnoj državi Kosovo ili svojoj Srbiji”, naglasio je on.

Poslanik te stranke s Kosova Marko Jakšić je, optužujući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, vicepreniijera Srbije i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, kao i premijer Srbije Ivicu Dačića, za izdaju rekao da je briselski sporazum najveća kapitulacija srpskog naroda.

Jakšić je u obraćanju učesnicima skupa rekao da srpske obavještajne službe BIA i VOA sa stotinjak svojih pripadnika na terenu, zajedno sa kosovskom SIKOM, pripremaju logistiku za uspješno sprovođenje izbora.

Najvljujući da će ukidanjem privremenih institucija na Kosovu nakon održavanja izbora oko 40 hiljada Srba ostati bez posla i dobivati socijalu Jakšić, on je rekao da je to najveća nacionalna sramota.

“Nekada su Srbe s Kosova terli Arnauti, Nemci i Turci, a danas ih teraju Srbi”, rekao je on, poručivši da je “bojkot pobeda”.

Funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić je rekao da danas u Srbiji postoji atmosfera straha koji su napravili mediji i taj strah podstiče “strahovlada koja dolazi iz Brisela”.

“Nije se dovršio ni ovaj pogani posao oko Kosova, a već najavljuju ustavno pitanje oko Vojvodine. Srbija se brani na Kosovu gde je najteže, a ne u Beogradu”, poručio je Samardžić.

Tokom održavanje protesta priređen je kulturni o umjetnički program u kojem je sa izvedbama srpskih nacionalnih pjesama s Kosova učestvovao hor “Srbadija” iz Bijeljine u BiH, kao i folklori sa igrama kosovskih Srba.

Skupu, koji je trajao skoro dva i po sata, porukama da se ''Srbi nikada neće odreći Kosova'' obratili akademik Matija Bećković i reditelj Siniša Kovačević.

Na sjeveru Kosova, a na osnovu briselaskog sporazuma, 3. novembra treba da se sprovedu izbori za sastav lokalnih zajednica i formiranje Zajednice srpskih opština.

Nakon tih izbora planiran je prestanak funkcionisanja institucija Srbije na sjeveru Kosova i njihova integracija sa prištinskim vlastima.