Mladićevi dnevnici
0

Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država sa RS

SRNA
Nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske RS i haški optuženik general Ratko Mladić navodi u svom dnevniku da Slobodanu Miloševiću nije odgovarala jedinstvena država Srbije i Republike Srpske (RS).

Pod nazivom "Razgovor sa profesorom Miljkovićem", Mladić u dnevniku, čije dijelove prenosi beogradski "Blic", zapisuje 7. februara 1995. godine:

"Profesor: moramo napraviti svoju državu, ali je ne možete praviti na 49 odsto. Miloševiću ne odgovara jedinstvena država jer bi izgubio većinu u parlamentu." 

U dnevniku, kako primjećuje list, ima nekoliko detalja koji su važni za razjašnjenje okolnosti zašto je pala Republika Srpska Krajina, a riječ je o ideji "preseljenja naroda" i o ratnom planu da se žrtvuje RSK u zamjenu za političke i teritorijalne ciljeve u BiH. 

Preseljenje naroda koje spominje Mladić  u dnevniku ("Ja sam rekao da se povuku granice, da se preseli narod…") prvi put je spomenuto kao zvanična ideja o "humanom preseljenju" za rješenje sukoba u Hrvatskoj poslije susreta tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika SRJ Dobrice Ćosića u Ženevi, oktobra 1992. 

Ima ozbiljnih indicija, ocjenjuje list, da je ova ideja začeta u razgovorima Tuđmana i Slobodana Miloševića u Karađorđevu.