Regija
0

Milo Đukanović pred crnogorskim poslanicima: Meta protesta DF-a bila državna suverenost

Anadolija
Milo Đukanović (Foto: EPA)
Milo Đukanović (Foto: EPA)
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je glavna meta protesta Demokratskog fronta (DF) bila državna suverenost, kako bi se protivno volji građana poništili rezultati referenduma iz 2006. godine, kojim je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Đukanović je danas u Skupštini Crne Gore u okviru premijerskog sata odgovarao na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Najviše interesovanja bilo je vezano za proteste DF-a, koji su od 27. septembra do 24. oktobra održavani u Podgorici.

Premijer Đukanović je kazao da su "protesti u organizaciji DF-a od starta imali cilj koji je implicirao nasilnošću".

"Sve činjenice su pokazale da je ta grupacija od prvog dana priželjkivala nasilje. U suštini, protesti su bili nedemokratski i agresivni i imali su za cilj mijenjanje ustavnog poretka države. Podsjetio bih i na poruku lidera protesta da će se useliti u Skupštinu ako neko pokuša da ih makne iz šatora. Dužim trajanjem protesta pokazali su suprotnost državnom putu Crne Gore - EU i NATO integracijama. Političke snage okupljene na protestima mjesecima su pokušavale da uplaše građane Crne Gore ulaskom u NATO. Glavna meta protesta je bila državna suverenost i da se protivno volji građana ponište rezultati demokratskog referenduma 2006. godine kojim je Crna Gora obnovila nezavisnost", rekao je Đukanović.

On je kazao da odgovorna vlast sada mora da razmišlja šta raditi dalje u neposrednoj budućnosti. Nakon očekivane pozivnice za NATO, Đukanović ističe da je vlada spremna za parlamentarne izbore.

"Najvažniji nacionalni interes Crne Gore je poziv za NATO i ubijeđen sam da je na dohvat ruke. U predstojećih mjesec dana treba da uložimo dodatne napore da zavrijedimo poziv i uvedemo Crnu Goru u stabilne i prosperitetne vode. Nakon što se završi posao oko poziva za NATO, mi smo sutradan spremni za izbore. Kada kažem mi, govorim u ime vlade i u ime vladajuće partije", poručio je Đukanović.

Premijerskom satu nisu prisustvovali poslanici Socijalističke narodne partije. Od poslanika DF-a, prisutna je bila samo poslanica Jelisava Kalezić.