Suprotno stavu vlade
97

Milanović odbio zahtjev za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je odbio zahtjev ministra odbrane Marija Banižića povodom učešća pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misije EU za vojnu pomoć Ukrajini.

Iz kabineta Milanovića je saopćeno kako nisu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra odbrane u kojim se traži saglasnost predsjednika Hrvatske za učešće pripadnika vojske Hrvatske u misiji EU.

U saopćenju se navodi kako se predsjedniku obraća ministar koji nije ovlašten tražiti saglasnost Milanovića. Dodaje se da u nacrtu odluke koji je priložen nisu navedene aktivnosti koje pripadnici vojske Ukrajine provodili na teritoriju Hrvatske.

Također, Milanović se poziva na ustav Hrvatske u kojem je navedeno da na teritoriju zemlje mogu boraviti isključivo države "saveznice" te da nije utvrđeno da li je Ukrajina jedna od njih.

U nastavku saopćenja se ponovo citira ustav gdje se navodi da i ukoliko strana vojska boravi na teritoriju Hrvatske, to može biti isključivo u svrhe vojnih vježbi ili obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći.

Milanović smatra kako su svi navedeni razlozi pokazuju da nisu stečeni uslovi da se uzme u razmatranje dopis ministra odbrane.