Regija
0

Medojević: Francuska koči datum pregovora Crne Gore sa EU

SRNA
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Francuska formalno koristi obrazloženje da Crna Gora nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organzovanog kriminala i korupcije čime pokazuje da ima sve veće rezerve da se odobri datum početka pregovora sa EU, rekao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević je u razgovoru da ministrom pravde Duškom Markovićem istakao da Pariz za takav stav koristi obrazloženje da Podgorica nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Francuska formalno koristi obrazloženje da Crna Gora nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organzovanog kriminala i korupcije. Vjerovatno tu ima i nekih regionalnih konotacija, možda ne želi da Crnoj Gori odobri datum pregovora zato što Njemačka Srbiji ne da status kandidata", smatra Medojević.

On je ocijenio da bi bilo potrebno stvoriti političku sinergiju kako bi iz Crne Gore bila poslata jasna poruka da je Podgorica spremna da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Svi, od policije, tužilaštva, Vlade, parlamenta do medija moraju biti svjesni svoje odgovornosti, jer se ovih dana odlučuje da li će Crna Gora nastaviti evropske integracije ili će biti zaustavljene. A svako zaustavljanje evropskih integracija Crne Gore biće nagrada za organizovani kriminal i za sve ekstremiste u regionu", uvjeren je Medojević.

Medojević je istakao da je Markovića informisao i o očekivanjima parlamentaraca Bundestaga, koji se, kako je rekao, najviše interesuje za pitanja bezbjednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i reforme pravosuđa. 

Lider PzP-a je kao izuzetno bitno istakao da iz Crne Gore u narednih nekoliko nedjelja do Evrope stignu dobre vijesti, jer postoje strukture koje imaju ozbiljne rezerve i smatraju da Crna Gora ne treba da dobije datum pregovora.