Regija
0

Makedonija u NATO-u tek kad se riješi pitanje njenog imena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki premijer Kostas Karamanlis poručio je u četvrtak sa samita NATO-a u Bukureštu da će Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (BJRM) postati članica NATO-a tek pošto pitanje njenog imena bude razriješeno.

"Naš cilj nije da ponizimo naše susjede, već da ih podržimo da stanu na noge. Naš cilj je rješenje koje poštuje osjećanja svih", rekao je premijer Karamanlis, a prenijela grčka novinska agencija ANA.

Karamanlis je pozvao rukovodstvo susjedne zemlje da učestvuje u procesu pronalaženja uzajamno prihvatljivog rješenja u okvirima Ujedinjenih nacija i dodao da su dešavanja na samitu u Bukureštu pokazala da Grčka ima snage da brani svoje interese ukoliko su Grci "uvjerljivi u inostranstvu i ujedinjeni kod kuće".

U međuvremenu je bugarski premijer Sergej Stanišev izjavio u Bukureštu kako njegova vlada žali zbog odluke NATO-a da ne uputi poziv za članstvo Makedoniji, javila je nacionalna novinska agencija BTA.

Stanišev je rekao da je tokom samita Bugarska insistirala da dijalog NATO sa Makedonijom bude priveden kraju pošto je ta država ispunila sve neophodne reforme i dodao kako je jedina prepreka bio spor Atine i Skoplja oko imena bivše jugoslavenske republike.

Albanski premijer Sali Berisha je, pak, iznio uvjerenje da će pitanje imena Makedonije biti riješeno u budućnosti i da će ta država dobiti poziv za članstvo u Alijansi, objavila je nacionalna novinska agencija ATA.

Lideri NATO-a složili su se sinoć na samitu u Bukureštu da upute poziv za članstvo u Alijansi Albaniji i Hrvatskoj, dok je odluka o Makedoniji odgođena, zbog neriješenog spora sa Grčkom oko naziva te zemlje.

Atina, naime, smatra da bi ime države koje u sebi sadrži riječ Makedonija moglo da ukazuje na eventualne teritorijalne pretenzije na grčku teritoriju, budući da Grčka na sjeveru ima istoimenu provinciju.