Regija
0

Makedonija čeka datum početka pregovora sa EU

SRNA
Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije
Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije
Makedonija je dobila treću potvrdu da ispunjava sve kriterijume za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki i izrazio nadu da će posljednja preporuka to i omogućiti.

Poposki je, predstavljajući rad Ministarstva u prvih 100 dana rada Vlade, svoju nadu utemeljio na historijskim činjenicama o dosadašnjoj praksi Unije u prosecu proširenja.

On je, kako su prenijeli skopski mediji, naglasio da postoji mogućnost i da nova grčka vlada nacionalanog jedinstva, u kojoj su uključeni i vlast i opozicija, mogla da prihvatila da se deblokira proces za Makedoniju, čime bi Atina pokazala veliku konstruktivnost. 

"Postoje signali i iz zemalja članica EU da je dobro da se izađe iz psihologije blokiranja evropskih aspiracija Makedonije", dodao je Poposki.

Poposki je rekao da je Grčka ozbiljno preokupirana dužničkom krizom, ali i izrazio nadu da to neće biti prepreka za nastavak pregovora. 

Na sastanku Savjeta ministara inostranih poslova EU, zakazanom za 9. decembar, Makedonija očekuje da dobije datum za početak pregovora, a Srbija status kandidata za članstvo.

Makedonija je statust kandidata dobila 2005. godine, ali, zbog neriješenog spora sa Grčkom u vezi sa nazivom države, još nije dobila datum za početak pregovora.