Drugi krug izbora
0

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Puljak u Splitu protiv HDZ-a, Tomaševiću ogromna prednost u Zagrebu

V. K.
Puljak i Tomašević vode u Splitu i Zagrebu
Puljak i Tomašević vode u Splitu i Zagrebu
U nedjelju 30. maja, u Hrvatskoj će se održati drugi krug lokalnih izbora. Prvi krug izbora donio je nekoliko iznenađenja, posebno u Zagrebu i Splitu gdje su Tomislav Tomašević i Ivica Puljak odnijeli pobjede koje će morati potvrditi u drugom krugu.

Iako su sve stranke koje su ponudile svoje kandidate za mjesto gradonačelnika Zagreba najavljivale pobjedu u prvom krugu izbora, na kraju je ubjedljivu pobjedu ostvario kandidat ljevičarsko-zelene političke platforme "Možemo" Tomislav Tomašević.

Tomašević je osvojio ukupno 45,15 posto glasova i time na neki način riješio pitanje gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Za razliku od prvog mjesta, "mrtva trka" za drugu poziciju u drugom krugu lokalnih izbora do posljednjeg trenutka vodila se između Miroslava Škore (Domovinski pokret) te dosadašnje v.d. gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević (365 Stranka rada i solidarnosti). Na kraju, u drugi krug izbora ipak je ušao Miroslav Škoro.

Sada, kada se umjesto 10 kandidata u drugom krugu izbora nalaze dva kandidata, postavlja se pitanje podrške ostalih stranaka Tomaševiću odnosno Škori. Stranke lijeve orijentacije poput SDP-a, ali i nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt najavili su svoju podršku Tomaševiću.

Škare Ožbolt iako direktno nije poručila da će glasati za Tomaševića, izjava u kojoj navodi kako "za Škoru ne bi glasala ni na Eurosongu" dovoljno govori da o netrpeljivosti između političarke i Škore.

Ulazak Miroslava Škore u drugi krug dodatno je podijelio desničarske snage u Zagrebu i Hrvatskoj. Iako se očekivalo kako će HDZ podržati Škoru, rukovodstvo ove stranke niti u jednom trenutku nije pružilo direktnu podršku kandidatu vjerovatno jedine opozicione stranke na desnom političkom spektru Hrvatske.

"Građani imaju svoj stav, svoje razmišljanje, svoje prosuđivanje, svoj proces informiranja i svoj odabir i zato je naš stav da pozovemo sve građane da temeljem svoje procjene, svoje savjesti odlučuju kome će dati povjerenje u drugom krugu. To je ono što je stav HDZ-a i neće se promijeniti", kazao je Plenković.

Rezultati u Zagrebu nakon prvog kruga izbora (Foto:izbori.hr)
Rezultati u Zagrebu nakon prvog kruga izbora (Foto:izbori.hr)

Iako aktuelno rukovodstvo direktno nije podržalo Škoru, neki stari članovi HDZ-a nisu krili simpatije prema Škori. Jedan od njih je i Andrija Hebrang koji je pozvao glasače da daju kandidatu Domovinskog pokreta Miroslavu Škori jer zastupa politiku suverenizma.

Prema anketama, Škoro može očekivati nešto značajniju podršku HDZ-ovih i Mostovih glasača, pa i određenog procenta glasača Jelene Pavičić Vukičević. Međutim, i pored prećutne podrške koju će Škoro imati od desničarskih stranaka, pobjeda Tomaševića u drugom krugu je izvjesna.

Može li Puljak izdržati pritisak HDZ-a u Splitu?

Za razliku od Zagreba gdje je utrka između Tomaševića i Škore već sada manje-više riješena, prava politička borba održavat će se u Splitu gdje su u drugi krug izbora ušli Ivica Puljak iz stranke Centar te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović.

Iako su predizborne ankete prije prvog kruga izbora prognozirale pobjedu Vice Mihanovića, na iznenađenje mnogih pobjedu je odnio Ivica Puljak koji je osvojio 26,82 posto glasova u odnosu na Mihanovića koji je imao 23,23 posto glaova.

S obzirom na malu razliku između dva kandidata, evidentno je da će veliku ulogu u drugom krugu igrati i glasači ostalih partija čiji kandidati nisu prošli u drugi krug.

Željko Kerum (HGS) je na ovim izborima završio na trećoj poziciji s 14,96 posto glasova, a nakon prvog kruga izbora on je otvoreno stao na stranu Mihanovića. Osim podrške Keruma HDZ-u, Puljak će se suočiti i sa još jednim problemom, a to je i organizacija samog HDZ-a koji iza sebe ima znatno veću stranačku infrastukturu u odnosu na Centar koji je i dalje relativno nov u političkom procesu te ne posjeduje značajniju stranačku "mašineriju" iza sebe.

Rezultati prvog kruga izbora u Splitu (Foto:izbori.hr)
Rezultati prvog kruga izbora u Splitu (Foto:izbori.hr)

Osim HDZ-a i Kerumovog HGS-a, podrška Mihanoviću najvjerovatnije će ići i od većine glasača Mosta.

Ivicu Puljka za sada su u borbi protiv Mihanovića podržali platforma Možemo, Nova ljevica i Pametno za Split koji su naveli da "unatoč razlikama koalicije u odnosu na vodećeg kandidata, pozivaju građane da izađu na izbore i glasaju za promjenu".

Iako SDP još uvijek nije oglašavao, indikativna je izjava predsjednika SDP-a Ranka Ostojića koji je naglasio kako nema dilemu koga će podržati za gradonačelnika te je najavio podršku Ivici Puljku.

Prema posljednjim anketama koje su organizovale hrvatske televizije, Ivica Puljak je dobio potporu 46,7 posto građana Splita. S druge strane, kandidata HDZ-a biralo bi 38,9 posto glasača te je jasno kako će utrka u Splitu vjerovatno biti najneizvjesnija od svih.

Ostaje li Rijeka crvena?

Rijeka će u drugom krugu izbora birati između SDP-ovog kandidata Marka Filipovića te nezavisnog kandidata Davora Štimca. U prvom krugu izbora, uvjerljivu pobjedu ostvario je Filipović koji je osvojio 30,25 posto glasova dok je Štimac osvojio 16,10 posto.

Međutim, kao i u Splitu, situacija bi se u ovom gradu mogla preokrenuti u drugom krugu izbora. Glasači HDZ-a vjerovatno će u drugom krugu izbora podržati Štimca, kao i glasači Mosta.

Marko Filipović (SDP) vodi u Rijeci (Foto:Goran Kovacic/PIXSELL)
Marko Filipović (SDP) vodi u Rijeci (Foto:Goran Kovacic/PIXSELL)

Za razliku od desnice, ljevica iako je izričito protiv Štimca, ne slaže se u potpunosti ni sa politikom SDP-a u Rijeci. Zeleno-ljevičarska koalicija "Možemo!" je nakon prvog kruga izbora ponovila kako je nezadovoljna radom SDP-a, ali da Štimac isto tako ne može donijeti promjene.

Ipak, uzevši u obzir ljevičarske karakteristike Rijeke kao grada, za očekivati je kako će SDP ipak uspjeti mobilizirati dovoljan broj glasača koji će glasati za njihovog kandidata.

Prema posljednjim anketama RTL televiziji, Filipović osvaja 48,3 posto glasova, dok sa druge strane nezavisni kandidat Davor Štimac osvaja 36,2 posto glasova.

U Osijeku bez političke drame

Za razliku od Splita i Rijeke gdje drugi krug izbora može donijeti određenu neizvjesnost, u Osijeku je situacija, kao i u Zagrebu, manje-više poznata. U drugom krugu izbora naći će se HDZ-ov kandidat Ivan Radić te Berislav Mlinarević nezavisni kandidat kojem podršku pružaju Most i Domovinski pokret.

Ivan Radić - kandidat HDZ-a u Osijeku (Foto:Facebook)
Ivan Radić - kandidat HDZ-a u Osijeku (Foto:Facebook)

Podršku HDZ-ovom kandidatu Ivanu Radiću već su pružile dvije političke opcije i to Snaga Slavonije i Baranje te koalicija HNS-HSS koji su najavili kako će činiti većinu u Gradskom vijeću s HDZ-om. Iako ideološki potpuno različiti, ankete su pokazale da su u ovom trenutku glasači SDP-a znatno više na strani Radića u odnosu na Mlinarevića što svakako može doprinijeti ubjedljivoj pobjedi HDZ-ovog kandidata.

Posljednja istraživanja koja je provela RTL televizija pokazala su da u ovom trenutku Radić uživa povjerenje 53,6 posto glasača, dok s druge strane 30,9 posto njih bi voljelo vidjeti Mlinarevića na gradonačelničkoj poziciji.

Drugi krug izbora u Hrvatskoj održat će se 30. maja, a prvi preliminarni rezultati trebali bi biti poznati isti dan iza 21 sat.