Regija
0

Kosovski premijer u Albaniji u prvoj posjeti inostranstvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski premijer Hashim Thaci, koji se u četvrtak nalazi u posjeti Albaniji, prvoj posjeti inostranstvu od nezavisnosti Kosova, odbacio je ideju ujedinjavanja dviju država.

"Kosovo i Albanija su jedna nacija, ali dvije države, koje teže ka integraciji u Evropsku uniju i NATO, te smatraju da je integracija jedino rješenje za doprinos miru i stabilnosti regiona", rekao je Thaci nakon susreta s albanskim premijerom Salijem Berishom.

"Neće biti nikakve "Velike Albanije", nikakvog ujedinjavanja institucija i granica. Kosovo i Albanija su dvije suverene i nezavisne države", rekao je Berisha.

Thaci je izabrao Albaniju za prvu posjetu inostranstvu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara.

On je također izjavio da neće biti "podjele" Kosova, gdje živi oko 120.000 Srba, od kojih polovina na sjeveru ove pokrajine u kojoj većina ne priznaje kosovsku vlast.

"Svaki pokušaj etničke ili teritorijalne podjele Kosova je osuđen na neuspjeh... radimo s međunarodnom zajednicom kako bi država Kosovo obavljala svoju vlast na cijeloj teritoriji", rekao je Thaci.

Vlada Kosova će uskoro otvoriti ambasadu u Tirani u jednoj rezidenciji, koja će biti poklon albanskih vlasti, a nalazi se između rezidencija Rusije i Srbije.