Administrativni prelaz Jarinje
0

Kosovo: Uklonjene barikade kod Leposavića

SRNA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno, iako uz velike tenzije, i počelo je uklanjanje srpskih barikada u skladu sa postignutim dogovorom sa KFOR-om, javio je dopisnik Srne.

Tokom noći, poslije poziva načelnika Mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića i funkcionera opštine Leposavić uklonjene su barikade sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - administrativni prelaz Jarinje na području Leposavića.

Barikada na raskrsnici kod Zvečana u selu Rudare još nije uklonjena, ali se propuštaju sva vozila, kako KFOR-a, tako i privatni automobili i autobusi.

Zadržane su barikade u selu Župče u opštini Zubin Potok, čije rukovodstvo i odbornici nisu prisustvovali jučerašnjem zasjedanju četiri opštine sa sjevera pokrajine, koje je otkazano. 

Njihovo uklanjanje, kako se pretpostavlja, počeće najvjerovatnije tokom dana, pošto su u toku "žive" konsultacije rukovodstva ove opštine sa predstavnicima Vlade Srbije.

"Nema mesta strančarenju. Nama je potrebno jedinstvo koje smo imali u proteklih 15 dana i koje, verujem, neće biti narušeno zbog različitih stavova i tumačenja dogovora sa KFOR-om", kaže za Srnu državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

On je ubijeđen da će postignuti sporazum, koji ustvari predstavlja sporazum Vlade Srbije sa KFORom, biti doslijedno realizovan.
S druge strane, lideri Srba sa sjevera Kosova sporazum tumače na svoj način.

Načelnik Mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković (Demokratska stranka) kaže da je ovo sporazum Vlade Srbije i da je na opštinama da ga sprovedu.

"Mi imamo garancije naše države. Nije na nama da to tumačimo. Na nama je da sporazum realizujemo i da ostanemo budni", kaže Nedeljković.

Za razliku od njega, dvojica najuticajnijih lidera Srba sa sjevera pokrajine Marko Jakšić i Milan Ivanović ocjenjuju da sporazum predstavlja izdaju sopstvenog naroda.

"Osećamo se izdani. Imali smo garancije da će situacija biti vraćena na stanje prije 25. jula, međutim, sporazumom se prihvata sasvim nova realnost koja znači izolaciju i prihvatanje stavova samozvane vlade Kosova", istakao je Jakšić, ne želeći da komentariše šta će biti sa barikadama, jer o tome, kako kaže, treba da odluči krizni štab opštine Zubin Potok.

Milan Ivanović smatra da je na "djelu izdaja". 
"Mi smo prodati! Sporazumom je najavljeno priznavanje nezavisnosti Kosova, jer je očigledno da EU nema alternativu. Na nama je da nastavimo da se svim demokratskim sredstvima suprotstavljamo nametanju rješenja", kaže Ivanović, parafrazirajući riječi glavnog pregovarača Beograda Borislava Stefanovića da Srbi moraju ostati jedinstveni i da ne smiju podleći pritiscima i utiscima, jer ništa drugo ne rade do čuvaju svoje, ne prihvatajući kosovske institucije i stvaranje nove albanske države na Kosovu.

Zanimljivo je da se do sada nije oglasio niko od predstavnika vlasti iz Prištine, niti KFOR-a. 

Tokom prošle noći novinari su došli do originalnog teksta dogovora u kojem nema odredbe "dozvoljen uvoz robe kamionima do 3,5 tona".

To, kako kaže Milan Ivanović, potvrđuje da postoji tajni dokument koji je Stefanović potpisao i da se narodu predstavlja sasvim drugi u kome, navodno, stoji "dozvoljen uvoz robe kamionima do 3,5 tona".

Dogovorom je precizirano da se uvoz robe može vršiti samo ukoliko to ocijeni nezavisna međunarodna humanitarna organizacija, a roba može preći preko unaprijed određenog prelaza.
Srbi već dvije sedmice blokadom važnih puteva na sjeveru Kosova protestuju zbog namjere kosovske Vlade da postavi svoje organe vlasti u tom dijelu Srbije.