Međunarodna zajednica odlučila
43

Kosovo ove sedmice postaje država sa punim suverenitetom

Klix.ba
Premijer Kosova Hashim Tachi i Yoshihiko Noda, premijer Japana
Premijer Kosova Hashim Tachi i Yoshihiko Noda, premijer Japana
Kosovo će ove sedmice postati država sa punim suverenitetom, jer će međunarodna zajednica donijeti odluku da bude okončan proces nadgledanja, izjavio je u Beču ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger, prenosi srbijanski Blic.

"Sutrašnja odluka bit će jasan znak povjerenja u Kosovo, koje ima međunarodna zajednica", rekao je Spindelegger u intervjuu za DPA.

"Kosovo je sada dovoljno zrelo da stane na sopstvene noge i da preuzme punu odgovornost za budućnost svih svojih građana", istakao je austrijski ministar.

Odluku o okončanju procesa nadgledanja sutra će u Beču donijeti Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, u kojoj su predstavnici 23 evropske države, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

U protekle četiri i po godine, otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost, razvoj demokratskih političkih strultura nadgledao je međunarodni civilni predstavnik na Kosovu. Poslije sutrašnje odluke, Međunarodna civilna kancelarija, na čijem je čelu Pieter Feith, bit će zatvorena.

Prema rečima Spindeleggera, međunarodna zajednica ipak će ostati prisutna na Kosovu.

"Euleks i KFOR i dalje moraju da ostanu na Kosovu, prije svega zbog situacije na sjeveru, koja još nije do kraja riješena i vlada u Prištini veoma malo kontroliše taj dioo države", zaključio je on.