Regija
0

Kosovo nije uvjet za potpisivanje SSP-a sa Srbijom

FENA
Evropska unija potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom nikada nije uvjetovala pitanjem Kosova, izjavio je njemački ambasador u Beogradu Wolfram Mas.

"Sporazum se nalazi na stolu već mjesecima, a uvjeti su od samog početka nepromijenjeni - očekujemo punu saradnju s Tribunalom u Haagu. Nikada potpisivanje sporazuma nismo uvjetovali pitanjem Kosova, naprotiv, stalno smo naglašavali da se zapravo radi o dvije potpuno različite teme", rekao je Mas u intervjuu za današnji beogradski dnevnik "Blic".

Na primjedbu da neki političari kažu da sporazum neće moći da ratificiraju parlamenti zemalja koje su priznale Kosovo, zbog člana 135, njemački ambasador je primijetio da u tom članu piše da se sporazum ne primjenjuje na Kosovo, koje je pod međunarodnom upravom, kao i da se njime "ne određuje njegov konačni položaj".

"To je veoma jasna izjava i ne vidim kakav bi tu problem mogao nastati. Mi smo se uvijek zalagali za Rezoluciju (VSUN) 1244", kazao je Mas.

Ambasador Mas je priznao da je, poslije nemačkog priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, komunikacija sa zvaničnicima u Srbiji otežana. "Saradnja je otežana, ali smo i dalje u stanju da sva pitanja i želje upućujemo na adresu na koju ih treba dostaviti. Za to su potrebne obilaznice, ali u suštini nije došlo do prekida u komunikaciji", rekao je njemački ambasador.

"U tom smislu smatram da je Srbija povlačenjem svog ambasadora sama odustala od važnog instrumenta komunikacije i otežala ju je i to joj šteti", istakao je Mas.

Na pitanje da li će Njemačka preispitati odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, na šta je apelirao predsjednik Srbije Boris Tadić, ambasador je rekao da Berlin ne donosi odluke lakomisleno.

"Ne donosimo ih da bismo ih već sutra opovrgnuli. Odluka o Kosovu je donesena i vjerujem da će ostati", dodao je on.

Povodom napada na njemačku ambasadu u Beogradu, nakon protesta u februaru, Mas je rekao da je "neposredno bio pogođen tim događajima", ali da se njegov odnos prema Srbiji nije promijenio.

"Za napad na ambasadu su odgovorni ljudi koji su mogli direktno da utječu na djelovanje policije. Samo ti pojedinci, a ne srpski narod, snose odgovornost za nemile događaje", kaže Mas.

Komentirajući najavu tužbe Međunarodnom sudu pravde u Haagu protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ambasador je rekao da je optimističan što se tiče ishoda.

On je također najavio skore investicije njemačkih kompanija kada, kako je rekao, "budemo imali odgovore o političkoj budućnosti Srbije".

"U neposrednom okruženju Srbije su dokazi zemalja koje su ulaskom u EU brzo unaprijedile ekonomiju na izvanredan način. Prije četiri godine smo u EU primili desetak novih članica i kada se pogleda dinamika njihovog razvoja i porast blagostanja stanovnika, moram da kažem, da sam Srbin, tjerao bih svoju vladu da krenemo što prije tim istim putem", zaključio je ambasador Mas.