Dan žalosti u Makedoniji
0

FOTO / Kiro Gligorov sahranjen u Aleji velikana bez državničkih počasti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kiro Gligorov, prvi predsjednik nezavisne Makedonije, pokopan je danas u Aleji velikana groblja Butel u Skoplju.

Prema njegovoj želji, sahrana je bila skromna, iako su vlasti insistirale da Gligorov na posljednji počinak bude ispraćen uz sve državničke počasti i u pratnji gardista. Ipak, porodica je ispoštovala njegovu posljednju želju te je održana građanska pogrebna ceremonija, izvijestili su makedonski mediji.

Sahrani su prisustvovali predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, premijer Nikola Gruevski, brojni diplomati, sadašnji i bivši makedonski političari, javne ličnosti i brojni prijatelji, saradnici i ljudi koji su osjećali duboko poštovanje prema jednom od najvećih makedonskih državnika.

Tijelo je položeno u istu grobnicu u kojoj je sahranjena i njegova supruga Nada.

Prije sahrane je održana komemoracija u Skupštini Makedonije i u Socijaldemokratskom savezu Makedonije čiju člansku knjižicu broj jedan je imao Gligorov.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Gligorov je bio demokrata i vizionar! Još 90-ih godina napadali su ga da je jugonostalgičar zbog referendumskog pitanja da je za kompromis prodao ime sa kojim je Makedonija ušla u UN, iako sada upravo oni koji ga napadaju traže reference za članstvo u NATO. Napadali su ga da nije hrabar, jer je dozvolio da JNA otjera tenkove iz Makedonije, a na sve te napada on je mirno odgovarao da nema cijene koja može da zamijeni jedan ljudski život", kazao je predjsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski.

Zbog smrti Gligorova danas je u Makedoniji dan žalosti i sve zastave su spuštene na pola koplja. Na vanrednoj sjednici Vlade dogovoreno je da Gligorov bude ovjekovječen u Muzeju voštanih figura u Skoplju.

Kiro Gligorov je umro u nedjelju u Skoplju u 95. godini.

Gligorov je funkciju predsjednika obavljao od 1991. do 1999. godine. Kao predsjednik Makedonije u periodu raspada Jugoslavije 1991. - 1995. učestvovao je na mnogim međunarodnim konferencijama o Jugoslaviji. Poslije prvih nemira u SFRJ, zahtijevao je da se svi makedonski vojnici povuku iz JNA, a sa generalom Blagojem Adžićem dogovorio je mirno povlačenje jedinica JNA iz Makedonije.

Godine 1995. preživio je atentat u kojem je izgubio oko. Napadači i naručitelj atentata ni danas nisu poznati.