Regija
0

Khalilzad: Potvrđena nepomirljivost stajališta oko Kosova

FENA
Američki ambasador pri UN-u Zhalmay Khalilzad izjavio je u srijedu kako je pregovaračka 'trojka' za Kosovo došla do istog zaključka kao i ranije posrednik Martti Ahtisaari - Srbi i Albanci su na nepomirljivim stajalištima prema konačnom statusu Kosova - te je stoga pozvao Rusiju da konačno podrži Ahtisaarijev plan.

"Premijer (Vojislav) Koštunica i predsjednik (Fatmir) Sejdiju potvrdili su isti zaključak do kojeg su došli 'trojka' i Ahtisaari, da su strane zauzele nepomirljiva stajališta oko konačnog statusa Kosova", rekao je Khalilzad novinarima, izašavši nakratko sa zatvorene sjednice Vijeće sigurnosti UN posvećene Kosovu.

Jedan član američke delegacije kazao je da je sjednica burna i da je prate oštre poruke Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja Rusiji, koja blokira rješenje za Kosovo, javila je Hina.

Naša je prosudba da je sadašnje stanje neodrživo, nastavak statusa quo predstavlja prijetnju ne samo miru i stabilnosti na Kosovu nego i u regiji i u Evropi, rekao je Khalilzad.

Došlo je vrijeme da se krene naprijed. Pozivam svog ruskog kolegu, ambasadora (Vitalija) Čurkina da podrži Atisaarijev plan kao najrazumniji način rješenja tog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, kazao je on.

Naglasio je kako su Sjedinjene Države, evropske i druge zemlje odlučne nastaviti s primjenom Ahtisaarijevog plana kako ne bi dopustile ugrožavanje stabilnosti.

"Stajalište SAD-a jest da rezolucija 1244 i prisutnost EU na Kosovu omogućuje da se provede Ahtisaarijev plan", istaknuo je Khalilzad.

Na traženje da komentira ocjenu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice kako bi nezavisnost Kosova bila kršenje rezolucije 1244, Khalilzad je rekao: "on je u krivu", i objasnio kako američki i evropski stručnjaci za međunrodno pravo smatraju mogućim provedbu Ahtisaarijeva plana u okviru te rezolucije.

Britanski ambasador pri UN-u John Sawer izjavio je kako je "došlo vrijeme da se poduzme nužna akcija za rješavanje statusa Kosova".

"Velika Britanija bi voljela da se to učini u Vijeću sigurnosti UN-a, no potpuno je uvjerena da rezolucija 1244 omogućuje da se provede plan posebnog izaslasnika EU Marttija Ahrisaarija", rekao je Sawer.

On je pozvao obje strane da poštuju preuzete obaveze, da izbjegnu nasilje i nestabilnost. Za kosvosku stranu to je poštivanja prava manjina, a za Srbiju da osigura neprekinuto funkcioniranje osnovnih službi i povuče svoj ured iz Mitrovice, rekao je.

Ambasadori SAD-a i Velike Britanije najavili su zajedničko saopćenje zapadnih zemalja nakon sjednice.