Regija
0

Kavran: Još bez tačnog datuma izručenja Župljanina

FENA
Haško tužilaštvo još nema zvaničnu potvrdu kada bi Stojan Župljanin mogao biti izručen ICTY-u, izjavila je ponedjeljak predstavnica za štampu Tužilaštva Olga Kavran.

"Nemam još uvijek zvaničnu potvrdu kada bismo ga tačno mogli očekivali", rekla je Kavran Tanjugu i podsjetila da izručenje Župljanina zavisi od procedure, jer optuženi ima pravo na žalbu na rješenje istražnog suca u Beogradu o ispunjenosti uvjeta za izručenje.

Prema njenim riječima izručenje se očekuje "čim bude završena ta procedura."

Župljaninu, koji je od hapšenja 11. juna u pritvoru, u ponedjeljak je poslano rješenje istražnog suca o ispunjenosti zakonskih uvjeta za njegovo izručenje Haškom sudu, a u toku dana treba da bude uručeno i njegovim braniteljima.

Istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić u petak je donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Župljanina ICTY-u, na koje Župljanin i njegovi branitelji mogu u roku od tri dana uložiti žalbu.

Haaški sud je podigao optužnicu protiv Stojana Župljanina 14. marta 1999. godine, a objavio ju je 18. jula 2001. godine. Optužen je za genocid i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskoj krajini.

Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad općinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore. Od 1991. godine bio je načelnik Regionalnog centra službi sigurnosti u Banjoj Luci, od maja 1992. do jula 1992. godine bio je član Kriznog štaba RS-a, a 1994. godine postao je savjetnik predsjednika RS-a za unutarnje poslove, nadležan i odgovoran za cjelokupni rad policije unutar RS-a.

Haški sud od Srbije traži hapšenje i izručenje još trojice odbjeglih haških optuženika - Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Radovana Karadžića.