Regija
0

Kandidat pokreta "Vetevendosje" proglasio pobjedu u Prištini

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova koji su objavljeni na sajtu te institucije, kandidat pokreta “Vetvendosje” Shpend Ahmeti vodi u opštini Priština, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Ahmeti na osnovu oko 90 posto prebrojanih glasova ima oko 3.000 glasova više od lidera Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ise Mustafe ili procentualno oko dva posto više glasova.

Pokret “Vetvednosje” je na konferenciji za novinare proglasio pobjedu svog kandidata i aktivisti i simpatizeri “Vetvendosja” su već počeli da slave u centru Prištine.

Lider LDK-a Isa Mustafa je na konferenciji za novinare kazao da njegov protiv kandidat Ahmeti vodi za oko dva posto glasova.

On se zahvalio svim građanima koji su ga podržali. Mustafa je istakao da je na nivou Kosova njegova partija pobjednik jer je osvojila najviše mandata.

Prema preliminarnim podacima koalicije nevladinih organizacija “Demokratije na delu” u glavnom gradu Prištine Shpend Ahmeti vodi sa 51.5 posto,  dok dosadašnji gradonačelnik Isa Mustafa, lider LDK-a, ima 48,5 posto glasova.

U Prizrenu, drugoj po veličini kosovskoj opštini vodi dosadašnji predsednik Ramadan Muja iz Demokratske partije Kosova (PDK) sa 52.8 posto, a Eqrem Kryeziu iz LDK ostao je iza sa 47 posto glasova.

U Peći vodi Gazmend Muhagjeri iz LDK-a sa 55.9 posto ispred dosadašnjeg predsjednika Ali Berishe iz AAK-a sa 44.1 posto. U Gnjilanu vodi Lutfi Haziri iz LDK-a sa 59.7 posto, dok je dosadašnji predsjednik Qemail Mustafa iz PDK-a dobio 40.3 posto glasova.

U Đakovici je gotovo sigurna pobjeda jedine žene kandidata Mimoza Kusari-Lila sa 50.4 posto glasova, a dosadašnji predsjednik Pal Leka iz AAK-a ima 47.6 posto glasova.

I u Južnoj Mitrovici je došlo do promjene vlasti. Agim Bahtiri iz Alijanse novo Kosovo vodi sa 47.9 posto ispred Avni Kastratija iz PDK-a sa 47.9 posto osvojenih glasova.

U opštinama sa srpskom većinom jedino u Štrpcu vodi kandidat Samostalne liberalne stranke (SLS), dok u svim ostalim opštinama sa srpskom većinom vode ili su već pobijedili kandidati Građanske inicijative “Srpska”.

U Sjevernoj Mitrovici vodi Krstmiri Pantić iz “Srpske” sa 52 posto ispred Olivera Ivanovića iz Inicijative SDP koji ima 47 posto ali je do sada prebrojan mali broj glasova, manje od 40 posto.