Regija
0

Josipović: Nužno je izručenje Hadžića Hagu

FENA
Gotan Hadžić (Foto: AFP)
Gotan Hadžić (Foto: AFP)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je danas izjavio kako bi bilo dobro da se Goranu Hadžiću sudi tamo gdje je zločine počinio, u Hrvatskoj, ali Haaški sud ima prioritet i nužno je njegovo izručenje ICTY-u.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li Hrvatska zatražiti izručenje Hadžića i je li to moguće, Josipović je rekao da prema odredbama statuta Haaškog suda i hrvatskog ustavnog zakona za isto djelo to nije moguće te da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ima prioritet.

"Naravno, bilo bi dobro da pravda zatekne Hadžića i tamo gdje su bili zločini, ali ovdje Haaški sud ima prioritet. Vidjet ćemo. Dakle, nužno je izručenje Haaškom sudu", rekao je Josipović nakon susreta s izaslanstvom Viteškog alkarskog društva.

Novinari su predsjednika pitali i za komentar jučerašnje izjave potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koji je ocijenio da je uhićenje Hadžića čista trgovina između Srbije i EU, te rekao da će se vidjeti je li "to u nekoj vezi s brojnim razgovorima, kontaktima i dogovorima srbijanskog predsjednika Tadića i hrvatskog predsjednika Josipovića", a što su novinari danas formulirali kao Šeksovu ocjenu da je izručenje Hadžića zapravo svojevrsna trgovina između hrvatskog i srbijanskog predsjednika te Josipovića zamolili za komentar takve ocjene.

"Ne znam što bismo trgovali. Riječ je o tome da je Srbija izvršila svoju obavezu koju ima prema međunarodnom pravu i to je cijela priča", odgovorio je Josipović.