Čeka se odluka policije
6

Irinej: Homoseksualci su bolesni; Boris Tadić: Treba nam parada

Klix.ba
Patrijarh Irinej (Foto: Blic.rs)
Patrijarh Irinej (Foto: Blic.rs)
Parada ponosa u Beogradu još nije zvanično zabranjena, no očekuje se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uskoro donijeti upravo takvu odluku. U međuvremenu, reagovao je patrijarh Irinej, koji je kazao da sažalijeva homoseksualce. Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić je, pak, podržao održavanje Parade ponosa najavljene za 6. oktobar.

Manifestacija - Sedmica Parade ponosa nije otkazana, ali će, prema svemu sudeći, šetnja koja je zakazana za subotu biti zabranjena.

Velike kontroverze izazvala je ozložba fotografija “Eče homo” na kojima je Isus Krist prikazan u cipelama sa štiklom okružen transvestitima. Ipak, organizacioni odbor Parade ne namjerava otkazati tu izložbu.

"Ta postavka fotografija već 15 godina ide po cijelom svetu i do sada niko nije pravio problem. Jedini put kada je bilo reakcije na ovu postavku jeste kada je ona izložena u Švedskoj i to u crkvi", kazao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade, dodavši da je umjetnica željela prikazati da Bog prihvata sve ljude kakve god vjere ili seksualne orijentacije bili, objavio je Blic.

Zbog sve napetije situacije reagovao je i srbijanski patrijarh Irinej. On je za NIN rekao da na osuđuje homoseksualce, već da ih duboko sažalijeva.

"Vjerovatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske suštine, kakvu ne vidimo nigdje u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći da prevaziđu ovu neprirodnu anomaliju", kazao je patrijarh.

Istovremeno, poglavar SPC-a je osudio svako nasilje:

"Nikakvo nasilje, ma od koga dolazilo, ne može se odobriti. Ako se želi nečemu suprotstaviti, neka to bude bez nasilja. Nisam pristalica nikakvog nasilja u ovom slučaju".

Oglasio se i predsjednik Demokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

On je na svojoj Facebook stranici poručio da se zalaže za održavanje Parade ponosa.

“Svakako, mora se najozbiljnije uzeti u obzir sigurnost ljudi, neophodno je učiniti sve da niko ne nastrada. Država mora učiniti sve kako bi se Parada održala", napisao je.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će nakon procjena o sigurnosti održavanja Parade ponosa 6. oktobra u centru Beograda, biti odlučeno da li će ona biti održana. Još uvijek se čeka odluka.