Racija na okupljanju motociklista
327

Hrvatski policajci natjerali trudnicu iz BiH da leži na podu na -15 °C

Klix.ba
Foto: Ilustracija/AFP
Foto: Ilustracija/AFP
Pripadnici specijalne policije upali su u subotu na privatnu zabavu u zagrebačkim Sesvetama, na kojoj su se nalazili članovi motoklubova iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Engleske, BiH i Austrije, piše Večernji list.

U saopćenju koje su poslali članovi motokluba Hells Angels MC Croatia, navodi se kako je oko 20:30 sati stotinjak pripadnika Specijalne policije i USKOK-a upalo na zabavu. Bili su naoružani repetiranim dugim i kratkim naoružanjem, u punoj opremi specijalne policije te sa "fantomkama" na glavi, povikali su "lezi, pucat ću" te, prema navodima članova motokluba, upotrijebili i suzavac.

"Među nama je bila i žena u odmakloj trudnoći, a sve su nas natjerali da legnemo u blato i snijeg, ili na pod, u zavisnosti od toga gdje se ko zatekao, i to u noći koja je bila najhladnija dotad u godini, na -15 stepeni celzija bili smo prisiljeni ležati duže od 4 sata", stoji u saopćenju Hells Angelsa.

Neki od prisutnih, tvrde motoristi, iako nije bilo nikakvog pružanja otpora, bili su pošpricani direktno u oči suzavcem te im je kasnije zbog toga morala biti ukazana liječnička pomoć, dodaje se u saopćenju. Neki od prisutnih stranih državljana, zbog nerazumijevanja hrvatskog jezika i povika "lezi, pucat ću", bili su udarani teleskopkim palicama interventne policije, iako su ostali posjetitelji obavijestili policajce da se radi o strancima i da ne razumiju hrvatski jezik.

Neke od posjetitelja su na vanjskom parkiralištu skidali do gola na temperaturi od -15 stepeni celzija. Supruga jednog od posjetitelja, državljanka BiH, koja se nalazi u odmaklom stadiju trudnoće, bila je prisiljena ležati na hladnom podu, iako su ostali gosti rekli policajcima da je trudna, te je od svega doživjela šok zbog kojeg je mogla izgubiti bebu.

U saopćenju se navodi i kako su pripadnici specijalne policije zaručnicu jednog posjetitelja, inače slovensku državljanku, upitali da li je prostitutka i koliko košta.

Nakon izvršene pretrage ljudi i prostorija, 30-ak posjetitelja odvezeno je policijskim vozilima u prostorije MUP-a na informativni razgovor, te su tamo držani do oko 4:30 ujutro, kada su svi privedeni i pušteni, navodi se u saopćenju motokluba Hells Angels MC Croatia.

Zbog ovakvog ponašanja pripadnika specijalne policije i USKOK-a, kako navode u saopćenju objavljenom na Facebook grupi Occupy Croatia, traže da se ispitaju postupci policije u navedenoj raciji 26. 1. te da se javno objave informacije kolika je bila cijena cijele te operacije.

Najavili su da će austrijskoj, mađarskoj, slovenskoj i bh. ambasadi u Zagrebu oštećeni strani državljani uložiti žalbe povodom postupanja hrvatske policije prema stranim državljanima te podići tužbe i obavijestiti medije u svojim zemljama o ovakvom postupanju hrvatske policije. Svi oštećeni posjetitelji pulažu prigovor ministru unutrašnjih poslova na postupanje policije te će o tom obavijestiti pismenim putem Unutrašnju kontrolu MUP-a te ministra unutrašnjih poslova.