Regija
4

Hrvatski mediji: Hrvatska je izvršila agresiju na BiH

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Presuda vojnim i političkim liderima "Herceg-Bosne" s posebnom se pažnjom pratila i u Hrvatskoj, a svi tamošnji mediji uživo su pratili dešavanja iz Haga.

Kako piše Index.hr, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu (BiH), a sud je potvrdio učešće šestorke u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojim je iz Zagreba koordinirao Franjo Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja "hrvatske teritorije" u BiH od muslimanskog stanovništva. Konačni cilj je bilo stvaranje "velike Hrvatske".

"Sukob u BiH bio je međunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeće. Drugim riječima, Haški je tribunal presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Sudije su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a", piše Index.hr.

Portal hrvatskog Jutarnjeg lista tekst je objavio pod naslovom "Franjo Tuđman vodio udruženi zločinački poduhvat", a kazna od 111 godina za šest čelnika "Herceg-Bosne" je okarakterisana kao teška.

Hrvatska radio-televizija (HRT) javlja kako je sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo prvostepene presude bivšim čelnicima "Herceg-Bosne" optuženim za zločine nad muslimanskim stanovništvom i to devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bh. Hrvata.

HRT je prenio da je Vijeće utvrdilo i da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Hrvatske Banovine iz 1939., radi ujedinjenja hrvatskog naroda. Na čelu zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, a pripadnici HVO-a na teritoriju BiH počinili su brojne ratne zločine - ubistva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika. Zločini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udruženom poduhvatu kako bi otjerali muslimane iz BiH.

Portal Dnevnik.hr prenio je riječi hrvatsko premijera Zorana Milanovića koji je ne sjednici Vlade Hrvatske rekao kako ne može govoriti o individualnoj odgovornosti, jer su i advokati odbrane rekli koliko je zločina bilo, ali pitanje je koliko i ko mora odgovarati za njih.

"'I ovdje se, kao i u prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se podijeli BiH, a njezin dio priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stepenu, kada je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo. Nije nam svejedno što u tim presudama stoji, nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostepeno vijeće uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji", rekao je Milanović, koji je rekao da je Hrvatska imala grešaka u BiH, ali i da joj je bila partner i saveznik.

"Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, a to stoji u njezinom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o nezavisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, vjerujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud. Tu je drugi stepen, pokazalo se da su u drugom stepenu promjene moguće, katkad i neočekivano", zaključio je Milanović.