Regija
0

Hrvatski i srbijanski ministar vanjskih poslova se sukobili oko Kosova

FENA
Foto: Foto: Reuters
Foto: Foto: Reuters
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i hrvatski ministar Gordan Jandroković imali su u utorak živ verbalni duel u vezi s priznavanjem Kosova od strane Hrvatske i srpsko-hrvatskog rata od 1991. do 1995.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je naveo u saopćenju kako je srbijanski ministar iskoristio to što prisustvuje skupu o saradnji između više zemalja u regiji da predbaci Hrvatskoj što je priznala Kosovo.

Kako je javila hrvatska agencija Hina, Jeremić je kazao da je takav potez Zagreba izazvao "rascjep" u bilateralnim odnosima i oslabio stabilnost u regiji.

Jeremić je u svome govoru "koristio neprihvatljive riječi za Hrvatsku" koje se odnose na srpsko-hrvatski rat od 1991. do 1995. godine, navodi se u saopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, bez navođenja pojedinosti.

Hina je javila da je Jeremić, izrazivši žaljenje zbog zločina koje su počinile srbijanske snage, optužio Hrvatsku da je pred kraj rata izvela "etničko čišćenje više od 250.000 Srba" iz Hrvatske.

Hrvatski ministar je živo protestirao protiv ovih izjava, dodavši da skup zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, u kojoj su Albanija, BiH, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Slovenija, nije imao na dnevnom redu ovakve teme.