Regija
49

Hrvatski državljanin šokiran pozivom za ratni raspored: Supruga mi je rekla da se pakujemo za Njemačku

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Tridesetogodišnji muškarac iz Slavonije neugodno se iznenadio kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva odbrane, Područnog odsjeka za poslove odbrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave radi saopćavanja ratnog rasporeda u trupe OSRH, prenosi Index.hr.

U pozivu stoji kako će se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba koja se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu za učešće u vojnoj i radnoj obavezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanju materijalnog sredstva.

"Šta se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer ko zna šta se to kod nas sprema", požalio se.

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su da je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi u skladu s odredbama Zakona o odbrani. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih rezervista, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljeg osnivanja rezervnih trupa OSRH.

"Tokom septembra ove godine područni odsjeci za poslove odbrane Osijek 2 i Vukovar provodit će aktivnosti ažuriranja podataka odabranim rezervistima s tog područja, a radi dostupnosti aktivnost će se provoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima", najavljuju u MORH-u.

Osnivanje rezervnog sastava OSRH počelo je krajem 2014. godine, a tokom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planiran je nastavak tog procesa te osnivanje dvanaest rezervnih jedinica koje će obuhvatiti 20.000 rezervista. Inače, uvođenje rezervnog sastava provodi se prvi put nakon Domovinskog rata.

Jedan od razloga angažiranja rezervnog sastava, napominju, također je i podizanje sposobnosti reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe.