Svake godine sve više
19

Hrvatska se naoružava: Samo u 2020. godini za vojsku će potrošiti skoro milijardu i po KM

R. D.
Dusko Marusic/PIXSELL
Dusko Marusic/PIXSELL
Budžet Ministarstva odbrane Republike Hrvatske nastavio je rasti i u 2020. godini za oko 260 miliona kuna na 5,34 milijarde kuna (1,4 milijarde KM), a samo u mandatu ove vlade budžet Ministarstva odbrane rastao je za 1,3 milijarde kuna
Ove informacije medijima je predočio ministar odbrane Davor Krstičević prilikom prezentacije Plana nabave MORH-a za 2020. godinu.

"Ovogodišnji Plan nabave sadrži više od hiljadu postupaka nabave i vrijednosti je oko 2,2 milijarde kuna (580 miliona KM). To su velika finansijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu odbrane upravo i činimo", istaknuo je Krstičević.

On je najavio i potpisivanje ugovora s domaćim privrednim subjektima 17. februara, a gdje će 30-ak domaćih poduzetnika dobiti ugovore teške 457 miliona kuna (120 miliona KM).

Ministar je ponovio da je već prošle godine krenula nabavka američkih helikoptera Black Hawk, a četiri potpuno nova helikoptera bi trebala doći u Hrvatsku tokom 2022. godine. U maju će se znati i nešto više o ponudama za borbenu eskadrilu višenamjenskih aviona, a sam odabir bi se trebao dogoditi do kraja godine.

Također, od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješadije Bradley.

"Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti obalne straže. Započeli smo i proces opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom Bradley i taj projekt bit će dodatni poticaj hrvatskim kompanijama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću", izjavio je Krstičević.

Ako bismo uporedili s našom zemljom, Bosna i Hercegovina za vojsku izdvaja godišnje oko 290 miliona KM, što je manje od jedan posto BDP-a.