Svaki dan u sedmici
0

Hrvatska novim zakonom o neradnoj nedjelji uvodi i ograničenje rada trgovina do 21 sat

V. K.
Vlada na čelu s Plenkovićem uputila prijedlog zakona (Foto: EPA-EFE)
Vlada na čelu s Plenkovićem uputila prijedlog zakona (Foto: EPA-EFE)
Vlada Republike Hrvatske uputila je u javno savjetovanje Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, kojim se namjerava zabraniti rad nedjeljom, ali i rad prodavnica iza 21 sat svaki dan u sedmici.

Prema novom prijedlogu, rad svih prodavnica bio bi zabranjen nedjeljom, uz iznimku 16 nedjelja tokom godine tokom kojih bi se dozvolio rad. Osim zabrane rada nedjeljom, na iznenađenje mnogih prijedlog sadrži i zabranu rada prodavnicama svaki dan u sedmici iza 21 sat.

"Odredbom člana 2. ovog Prijedloga zakona predlaže se izmjena Zakona o trgovini u članu 57. tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote s početkom najranije od 6:00 do najkasnije 21:00, te da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežno zatvoreni", stoji u Nacrtu koji je u javno savjetovanje poslalo ministarstvo. T

To znači da ni u turističkim središtima trgovine neće moći raditi nakon 21 sat.

Inače, sada u Hrvatskoj uopće ne postoji ograničenje rada, pa trgovine, ako to žele, mogu raditi 0-24 sata. U praksi u Hrvatskoj i postoje trgovine koji su se odlučili na takvo radno vrijeme. No mnogo je više onih koji rade do 22 sata, no ovom bi odlukom svi morali biti zatvoreni najkasnije u 21 sat. To se odnosi na sve trgovine, i na one s prehrambenim namirnicama i proizvodima za domaćinstvo i na one koji, primjerice, prodaju odjeću ili obuću.

Crkvene trgovine smiju raditi i nedjeljom

Inače prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini, kojim se uvode restrikcije rada trgovinama, sadrži još jedan vrlo zanimljiv dio.

Naime, u crkvama i svetištima će trgovine nesmetano raditi nedjeljom.

Naime, u Nacrtu prijedloga zakona jasno stoji da se zabrana rada ne odnosi na prodajne objekte na zračnim i trajektnim lukama, brodovima, avionima i trajektima za prijevoz osoba i vozila, benzinskim pumpama i pratećim uslužnim objektima na cestama, u bolnicama, u hotelima, u prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, u prostorima koji su proglašeni zaštićenim područjem prirode u skladu s posebnim propisima.

Za one koji će kršiti odredbe o radnom vremenu u trgovinama, odnosno koji se neće držati ograničenja o radu od šest do 21 sat, ali i zabrane rada nedjeljom propisane su kazne, pa će se pravna osoba koja krši taj propis kazniti novčanom kaznom od 5000 do 300.000 hiljada kuna, a odgovorna osoba u toj pravnoj osobi kaznom od četiri do 70 hiljada kuna.

Poduzetnicima prijeti kazna od 4000 do 100.000 kuna u slučaju kršenja novih pravila u radu trgovina, koje bi kako najavljuje Vlada na snagu trebale stupiti od 1. januara sljedeće godine.