Regija
31

Hrvatska: Milanović više neće biti predsjednik SDP-a, najavio povlačenje

Piše: S. H.
Zoran Milanović više neće biti predsjednik SDP-a, a tu odluku objavio je danas na konferenciji za medije, kazavši kako je razočaran ishodom izbora na kojima je Narodna koalicija koju je predvodio SDP osvojila 54 mandata, sedam manje od pobjedničkog HDZ-a.

"Želim da vam kažem da se više neću kandidirati za predsjednika stranke. Preporučujem da se unutarstranački izbori održe što prije, a trebali bi biti 150 dana nakon parlamentarnih izbora", kazao je Milanović.

Poručio je da ne zamjera građanima što nisu podržali SDP na izborima.

"Odaziv na izborima je nikad manji, ali to nisu kivi građani nego očito mi. To je na kraju pretegnulo u korist HDZ-a. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, a drugima ne zamjeram. Očito je neki dublji poremećaj prisutan u hrvatskoj politici, ali i životu", kazao je Milanović.

Na pitanje o opciji formiranja neke velike koalicije Milanović je bio skeptičan.

"Treba biti realan. Ništa ne ukazuje na to da bi ta vlada bila imalo učinkovita i stabilna. Vlada vodi brigu o privrednom razvoju, predlaže budžet i slično. Od velike koalicije ništa, to ne dolazi u obzir", bio je jasan Milanović.

Nije želio komentarisati ni koji su njegovi potencijalni nasljednici, ali mediji u Hrvatskoj spominju da bi to mogli biti Tonino Picula, Ranko Ostojić ili Siniša Hajdaš Dončić.

"Bit ću nepristojan. Stranci treba jak i energičan lider, ne treba biti nužno muškarac već neko ko će se boriti protiv predrasuda, za malog čovjeka, ali očito hrvatsko društvo prolazi kroz jednu fazu … i ljudi su povjerovali", naglasio je Milanović.