Daniel Fried
0

Hrvatska je dokazala svoju zrelost

FENA
U Senatu Sjedinjenih Država održano je svjedočenje koje prethodi ratifikaciji članstva Hrvatske i Albanije u NATO savezu. U Bruxellesu, u sjedištu Sjevernoatlanstskog saveza očekuje se da bi te dvije zemlje trebale postati punopravne članice do aprila sljedeće godine. Do tada njihov ulaz u NATO trebaju potvrditi sve postojeće članice.

Članove senatskog Odbora za međunarodne odnose zanimalo je ispunjavaju li Hrvatska i Albanija kriterije za članstvo. Na pitanja senatora odgovarao je zamjenik američke državne tajnice Daniel Fried, koji je u Državnom tajništvu odgovoran za odnose s evropskim zemljama.

Kriteriji za članstvo u NATO savezu odnose se na razvoj demokracije te tržišne ekonomije – odnosno na provedene reforme na tim područjima. Usto, gleda se jesu li oružane snage pod kontrolom civilne vlasti, a dodatni bodovi osiguravaju se sudjelovanjem u misijama NATO saveza.

Visoki dužnosnik američke diplomacije Daniel Fried naveo je da je po ovom posljednjem Hrvatska već vrlo dragocjeni partner NATO saveza. U Afganistanu služi 300 hrvatskih vojnika, a hrvatski su časnici jedini časnici iz neke zemlje nečlanice NATO-a koji obučavaju afganistansku vojsku.

Upitan jesu li kvalitetno provedene političke i ekonomske reforme te da li se poštuju prava Srba i kažnjavaju ratni zločini, Daniel Fried je rekao: "Općenito gledano, Hrvatska je ispunila kriterije - na divljenja vrijedan način – kada se uzme u obzir cijeli sklop pitanja vezan uz nacionalizam i raspad Jugoslavije. Dio vladajuće koalicije je i stranka hrvatskih Srba. To je dobro. Povrat izbjeglica je u toku i razvija se dobro. Na hrvatskoj političkoj sceni vlada osjećaj da je nacionalizam kakav smo vidjeli prije petnaestak godina izgubio na snazi. Stranka na vlasti, koja je prije bila nacionalistička stranka, danas je stranka desnog centra, evropske orijentacije. Izraziti nacionalisti su na margini zbivanja, što je jako dobro za Hrvatsku."

Zamjenik državne tajnice Daniel Fried rekao je da po svemu tome Hrvatska predstavlja primjer za susjedne zemlje, pogotovo Srbiju. 'U Srbiji je sve više i više ljudi koji se pitaju, ako Hrvatska ide tim, evropskih pravcem, zašto ne bi i mi?', izjavio je na svjedočenju u Senatu Daniel Fried. On je posebno istakao vrlo dobre odnose Hrvatske i susjednih zemalja: 'Na Kosovu, Hrvatska ima vrlo pozitivnu ulogu, promiče stabilnost Bosne i Hercegovine, te razvija kontakte s umjerenim strankama u Srbiji.'

U pisanom dijelu Friedova izlaganja, koje je bilo podijeljeno medijima, opširnije se navode i problemi u Hrvatskoj – odnosno 'izazovi', kako je to navedeno. Oni su vezani za prava srpskih izbjeglica i odnose se na obnovu regija u kojima oni žive i povrat imovine. Također se spominje i problem reforme sudstva te važnost vraćanja imovine koja je nacionalizirana 1945., a njezini bivši vlasnici ili njihovi potomci danas nisu državljani Hrvatske.

Inače, veći dio svjedočenja proveden je u analizi situacije koja je nastala nakon ruske vojne akcije u Gruziji. 'Da je kojim slučajem Gruzija član NATO-a, morali bismo joj i izravno pomoći, vojskom' – rekao je član Odbora za međunarodne odnose, republikanski senator Bob Corker, navodeći član 5. Povelje NATO saveza. 'Što ako neka od novih članica, u budućnosti, postupi na glup odnosno neinteligentan način i nesmotreno uđe u konflikt sa susjedom?', postavio je hipotetično pitanje senator Corker, dodajući da tu posebno misli na susjede Rusije koji žele ući u Sjevernoatlantski savez.

Daniel Fried je odgovorio da član pet Povelje NATO saveza ima univerzalno značenje, međutim jedan od kriterija za članstvo je i zrelost zemlje - koja se iskazuje po kvalitetno ispunjenim uvjetima za članstvo - te dobri odnosi sa susjedima. Zato i insistiramo na potpunom ispunjavanju kriterija za članstvo, kako se ovakve situacije ne bi događale – rekao je zamjenik američke državne tajnice, javio je Glas Amerike.