Sporni i bh. proizvodi
591

Hrvati pronašli aflatoksin u još 4 vrste mlijeka, najviše u Meggleu

Klix.ba
Analizom 12 uzoraka mlijeka iz Hrvatske, BiH i Evropske unije, koja je izvršena u Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, utvrđeno je da je četiri vrste mlijeka imaju nedozvoljen nivo aflatoksina.

Riječ je o dva uzorka mlijeka iz Hrvatske, proizvođača Dukat i Meggle, te dva iz BiH, kompanija Prerada i promet mlijeka Tuzla i Mlijekoprodukt, Bosanska Dubica, prenosi Jutarnji list.

Nedozvoljene nivoe aflatoksina M1 imaju: trajno mlijeko Mercator sa 2,8 posto mliječne masti, u pakovanju od jedan litar, s rokom upotrebe 16. 5. 2013., proizvođač: Prerada i promet mlijeka Tuzla, Bosna i Hercegovina, Trajno mlijeko sa 2,8% m.m. robne marke Lidl Hrvatska, pakovanje od jednog litra, s rokom upotrebe 30. 6. 2013. godine, proizvođač Mlijekoprodukt, Bosna i Hercegovina, Trajno mlijeko Meggle sa 2,8 posto mliječne masti, u pakovanju od jedan litar, s rokom upotrebe 3. 8. 2013., proizvođača Meggle Hrvatska, Osijek.

Kako je kod Dukatovog mlijeka pronađena premala količina, tek 16 litara, proces uzorkovanje će biti ponovljen.

Najviše aflatoksina, 0,364 mikrograma po kilogramu, pronađeno je u Meggleovom mlijeku. Započelo je hitno povlačenje spornih serija iz prodaje.

Za smanjenje nedopuštene koncentracije treba promijeniti ishranu životinja, tako da nakon desetak dana nove prehrane krava prestane u mlijeku izlučivati aflatoksin, a mlijeko postaje zdravstveno ispravno.

Sanitarna inspekcija je najavila da će nastaviti provoditi kontrolu mlijeka na tržištu.