Regija
3

Hrvatska: Usvojen Zakon o istopolnim brakovima

SRNA
Hrvatski Sabor usvojio je danas Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, prema kojem će homoseksualni parovi imati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na usvajanje djece.

Za ovaj zakon glasalo je 89 poslanika, a 16 ih je bilo protiv.

Usvajanje zakona popraćeno je aplauzom sa galerije, odakle su sjednicu pratili aktivisti za prava LGBT populacije, prenose hrvatski mediji.

Na današnjoj sjednici, Sabor je usvojio i novi Zakon o radu, za koji su glasali poslanici vladajuće koalicije, a protiv je bila opozicija i SDSS.

Prema novom ovom zakonu, radna sedmica se uz preraspodjelu radnog vremena produžava na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.

Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno banka sati.

Protiv takvog rješenja bio je laburist Dragutin Lesar, koji smatra da će se na taj način omogućiti da se radna sedmica produži i na više od 60 časova.

Odbačen je amandman kojim su laburisti, SDSS, HSU i HDZ-ov Goran Marić tražili da se izbriše mogućnost ustupanja radnika povezanim društvima u zemlji i inostranstvu.

Većina je odbila i amandman kojim je nezavisni poslanik Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje ljekara.

Vlada i parlamentarna većina odbile su i amandmane kojima su poslanici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati sedmično.