Šta će dobiti Beograd
69

Hoće li Vučić ponovo uspjeti da obmane Zapad: Šta znači posjeta ukrajinskog šefa diplomatije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posjeta ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe Beogradu izazvala je veliku pažnju medija i analitičara, postavljajući pitanje hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom pokušati da obmane Zapad.
Vučić trenutno vodi dvije bitke u međunarodnoj areni, prvu koja se tiče rezolucije o genocidu u Srebrenici izvjesno gubi, no u drugoj koja se tiče Kosova, i prije svega članstva ove države u Vijeću Evrope po svemu sudeći dobija.

Mediji u regiji objavili su kako bi prijem Kosova u Vijeće Europe mogao biti odgođen nakon posljednjih diplomatskih aktivnosti koje je poduzeo upravo Vučić.

Tako je prema pisanju Albanian Posta Francuska kao članica Vijeća Europe zatražila da se odgodi prijem Kosova u tu organizaciju jer kosovska vlada na čelu s premijerom Kurtijem nije poduzela korake ka formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO), a ovoj zemlji su se pridružile Njemačka i Italija.

Nije slučajno kako je upravo jedna od tema posjete ukrajinskog šefa diplomatije bio teritorijalni integritet obje zemlje.

Kuleba se prvo u ponedjeljak sastao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem, a potom su uslijedili sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem i predsjednicom Skupštine Anom Brnabić.

U razgovorima je istaknuto da obje zemlje insistiraju na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države.

Vučić je još u januaru na konferenciji u Tirani istaknuo važnost za Srbiju očuvanja dobrih odnosa s Ukrajinom jer još nije priznala nezavisnost Kosova, što bi inače, istaknuo je, dovelo do toga da barem još dvije evropske zemlje promijene svoj stav.

Iako sama podrška Ukrajine nije za odbaciti, Vučić će ovu posjetu iskoristiti kako bi se ponovo dodvorio Zapadu, a po mnogima i ponovo ga obmanuo.

Svojevrsna potvrda ovome je i pisanje medija na njemačkom jeziku koji horski pišu o "šamaru Rusiji". Austrijski Kurier piše kako se posjeta Kulebi "tumači kao signal udaljavanja srpske vlade od Rusije, njenog vječnog saveznika".

No zaista bi bilo naivno pretpostaviti da će Vučić naprasno raskinuti sve veze s Kremljom. Pogotovo jer je prije samo nekoliko sedmica formirana nova Vlada Srbije u kojoj sjede dvije osobe sa američke crne liste, a koje su na istoj upravo zbog veza s Kremljom.

Aleksandar Vulin, bivši obavještajac dobro poznat po proruskim stavovima, za koje je dobio i prigodno odlikovanje od Kremlja, pravi društvo Nenadu Popoviću, osnivaču euroskeptične Srpske narodne partije koja godinama važi za glas Rusije na srpskoj političkoj sceni.

Ruski mediji doista jedu poklonili veliku pažnju posjeti Kulebe i Zelenske Beogradu, no svi su se zadržali na činjeničnom izvještavanju i nisu zalazili u moguće posljedice i reperkusije koju ona donosi.

Hoće li Vučić uspeti da ponovo obmane Zapad i zadrži balans između različitih geopolitičkih interesa, ostaje da se vidi. No činjenica je kako Zapad dopušta ples na "dvije svadbe" te da i dalje nema jasno zacrtanih crvenih linija, a to će Vučić sasvim sigurno i dalje da mudro koristi.