Regija
0

Hiljade ljudi na ulicama Beograda poručuje: "Stop EU, glavu za Kosmet"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Protest pod nazivom "Nije gotovo, narod se pita", koji je organizovala Demokratska stranka Srbije, počeo je šetnjom okupljenih sa Studentskog trga u centru Beograda.

Nekoliko hiljada pristalica DSS-a i desničarskih organizacija Naši, Dveri, Obraz, Srpski sabor zavetnici, nose zastave Srbije kao i svojih organizacija, a u povorci koja se kreće centralnim beogradskim ulicama, puštaju se sa pokretnog razglasa srpske nacionalističke pjesme, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na čelu povorke je lider demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, kao i funkcioneri te stranke. Učesnici nose transparente na kojima piše: "Stop EU, glavu za Kosmet". Među transparentima ističe se zahtjev za razrješenjem predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i članova Vlade. Aktivisti Srpskog sabora zavetnici nose transparent sa napisom “Sveta zemljo, mili rode, sa vama smo do slobode, nema predaje“.

Nekoliko hiljada prisutnih zaustavili su na Terazijama, a njih obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije sa opremom za razbijanje demonstracija. U povorci koja se kreće prema zgradi Vlade Srbije istaknuta su četnička obilježja, kao i zastave Srpske pravoslavne crkve.

Kako je na početku protesta razglasom najavljeno, Vladi Srbije biće predati zahtjevi da se odbije sporazum iz Bruxellesa čije je principe usvojila Vlada na jutrošnjoj sjednici. Za 18 sati na Trgu Republike u Beogradu protest je zakazala i opoziciona Srpska radikalna stranka.

Na konsultacijama u Narodnoj skupštini Srbije predstavnici vladajuće većine, ali i nekih opozicionih stranaka postigli su saglasnost da se podrži izvještaj Vlade Srbije o parafiranju sporazuma sa prištinskim vlastima.

Nakon sastanka, predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović saopćio je da je na prijedlog Vlade Srbije zakazao zasjedanje skupštine Srbije u petak 26. aprila.

Proteste u Beogradu prati veliki broj stranih i domaćih novinara.