Ivo Sanader
0

'HDZ nije stranka kukavica, nego hrabrih i ponosnih'

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
HDZ nije stranka slabih i kukavica, nego hrabrih i ponosnih ljudi, poručio je danas predsjednik HDZ-a na odlasku Ivo Sanader pred više od devet tisuća stranačkih izaslanika okupljenih na Općem saboru HDZ-a u Zagrebačkoj Areni.

"Ne pristajemo na neke teze da je prvih deset godina bilo lako, a drugih deset drugačije. Ne, mi smo stranka kontinuiteta, ali i stranka koja ima snagu suočiti se sa svim izazovima. Mi nismo stranka slabih i kukavica, već hrabrih i ponosnih ljudi koji su imali hrabrosti stati na čelo hrvatskog naroda", istaknuo je Sanader.

Naglasio je da je HDZ prije 20 godina krenuo u "uspješnu avanturu ostvarivanja snova naših predaka", u avanturu stvaranja samostalne, suverene i demokratske Hrvatske, "koja je nakon devet stoljeća ponovno upisana u sve karte Europe i svijeta".

"Ponosni smo što pripadamo generaciji koja je ostvarila najveće ciljeve hrvatskoga naroda", poručio je, dodavši da HDZ danas ima pravo na ponos, na snagu, zajedništvo i budućnost, te da stoga i dalje stoji slogan "Idemo dalje".

Sanader je istaknuo da je HDZ danas poštovan i afirmiran u domovini te u Europi i svijetu, i to, kako je rekao, unatoč prijeporima o ulozi HDZ-a. "Te prijepore mi ne priznajemo, priznajemo samo ono što su govorili birači, a to je da je HDZ politička snaga koju žele slijediti i dati joj glas", kazao je.

"Nikada se nismo skrivali u mišju rupu, ni 1990-ih kada su nas nazivali strankom opasnih namjera. Bili smo stranka opasnih namjera, ali za komunističku diktaturu", naglasio je Sanader.

Napomenuo je da je HDZ vodio Hrvatsku u nametnutom ratu, da nije prezao pred teškim odlukama, pa ni onima u stranci, posebno nakon smrti osnivača i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te gubitka izbora 2000. godine.

"Nakon smrti Tuđmana izgubili smo izbore, bilo je 15-tak malih Tuđmana koji su htjeli preuzeti stranku, ali zbog svojih partikularnih interesa", rekao je Sanader, dodavši da se HDZ riješio takvih koji su u drugoj polovici 1990-ih bili odgovorni za pad ugleda stranke i predsjednika Tuđmana.

HDZ je, kazao je, ponosan i na to što se otvorio prema drugim strankama, istaknuvši da se suradnja s aktualnim koalicijskim partnerima pokazala plodonosnom formulom za izbornu pobjedu, koju očekuje i na idućim, redovnim parlamentarnim izborima 2011.

Posebno je, kaže, ponosan na stranačke ljude na terenu i time što se u HDZ-u iznimno poštuje svaki član. "Vi ste žila kucavica HDZ-a", poručio je izaslanicima.

U nastavku Općeg sabora HDZ-a predstavljena je nova stranačka pjesma "Pjesmo naša" Dražena Žanka te su uslijedili pozdravi gostiju.