Regija
0

Haški sud i tužiteljstvo ispituju Markačev slučaj

FENA
Haški sud upoznat je s objavom fotografija iz lova u kojem je sudjelovao haški optuženik Mladen Markač, te Tajništvo Suda i Ured haškog tužiteljstva ispituju slučaj, doznaje se u četvrtak u Haagu.

"Mi to pitanje uzimamo ozbiljno", rekla je u telefonskom razgovoru iz Haaga predstavnica Haškog suda Magdalena Spalinska.

Portal Index objavio je u utorak fotografije s lova na divlje svinje na Bilogori na kojima se, uz ostale, nalaze Markač, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i predsjednik Hvidre i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Ðakić.

Dokaže li se autentičnost fotografija, navodno snimljenih 22. prosinca ove godine, ispostavilo bi se da je Markač prekršio pravila Haškoga suda, odnosno zabranu napuštanja mjesta prebivališta (Zagreb), što je bio jedan od uvjeta pod kojima je pušten da se brani sa slobode.

Njegov odvjetnik Goran Mikuličić rekao je Hini da se njegov branjenik jutros javio nadležnoj policijskoj postaji i "stavio na raspolaganje".

Mikuličić je ponovio da je Markač Božić proveo s obitelji u vlastitom domu, a na upit gdje je njegov branjenik bio na dan kada su navodno snimljene fotografije odgovorio je da ne zna.

"General Markač kazao je policajcima da je spreman sudjelovati u rasvjetljavanju slučaja, no policajci su odgovorili da oni za sada nisu dobili nikakav službeni nalog za provjerom autentičnosti fotografija", kazao je Mikuličić. No, dodao je kako je dobio neslužbenu informaciju da će Ministarstvo pravosuđa pokrenuti postupak utvrđivanja svih činjenica.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je da policija još nije zaprimila nikakav nalog za provjerom fotografija te da se za sve daljnje informacije treba obratiti "Vladinom uredu za suradnju s Haškim sudom". Taj ured, inače, ne postoji već nekoliko godina, a njegove poslove preuzela je Uprava za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima pri Ministarstvu pravosuđa.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da taj sud u "slučaju Markač" najvjerojatnije neće imati nikakvu ulogu te da će mogući haški nalog za provjerom fotografije stići direktno na adresu Vlade, kao što je to bilo i u slučaju hrvatskog generala Ivana Čermaka.

Čermak je, naime, krajem prošle i početkom ove godine u tri navrata viđen na javnim mjestima izvan mjesta prebivališta, a nakon što je tu informaciju objavio tisak sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) zatražilo je hitno očitovanje hrvatske Vlade i Čermakove obrane o tome poštuje li on u potpunosti uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu.

Vlada se još nije očitovala o navodnom Markačevom lovu na divlje svinje, kao ni sudionik lova ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, prvi čovjek sustava koji bi trebao nadzirati poštuje li Markač haška pravila.