Regija
78

Haos u Hrvatskoj: Izbjeglice probile policijski kordon, situacija izmiče kontroli

Klix.ba
Izmučeni višesatnim čekanjem na suncu na Kolodvoru u Tovarniku, dio izbjeglica oko 16 sati izgubio je strpljenje i probio policijski kordon, javlja Index.hr.

Zaputili su se pješke prema Ilači, u nadi da će uloviti mjesto u vozu, a neki su nakanili i hodati prema Zagrebu. Veći incident je izbjegnut zbog promptne i smirene reakcije policije, javljaju hrvatski mediji. Izbjeglice koji su ušli u Tovarnik dočekali su interventni policajci, te ih usmjerili prema autobusima kojima su nastavili putovanje. Situacija se smirila već nakon pola sata.

Na mjestu događaja nekolicini izbjeglica je pozlilo, zbog čega im je ukazana pomoć. Kako prenose mediji, jedan od migranata sukobio se s novinarom.

Oko 500 izbjeglica koje su danas smještene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave, počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj, i u tom dijelu grada je sve više interventne policije.

Izbjeglice i migranti u Zagrebu. Petstotinjak ih je smješteno u hotel "Porin" u Dugavama, koji je iz azila pretvoren u prihvatni centar. No, nezadovoljni su - ne žele ostati u Hrvatskoj, već ići dalje - za Njemačku.

Posted by Z1 televizija on Thursday, September 17, 2015

Izbjeglice koje su stigle u hotel "Porin" novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju namještaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču "Sloboda, sloboda".

Takođe bacaju WC papire i šalju jasne poruke da svoj put namjeravaju da nastave i da u Hrvatskoj ne žele da ostanu, a spominju i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da će Hrvatska upućivati izbjeglice dalje prema Mađarskoj i Sloveniji.

Prva grupa izbjeglica oko 16 sati stigla je na granicu Hrvatske i Slovenije, tačnije na prijelaz Obrežje odnosno Breganu.

Predsjednik Evropskog vijeća sazvao je za srijedu, vanredni neformalni sastanak na vrhu šefova država ili vlada 28 članica EU-a o izbjegličkoj krizi.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović kazao je da prema procjenama makedonskih kolega u narednih mjesec-dva izbjeglica bi moglo biti između 20 i 30 hiljada.