Regija
63

Haos u centru Beograda zbog izložbe o zločinima nad Albancima

Klix.ba
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Ispred Kulturnog centra Beograd, gdje je večeras otvorena izložba dvije Albanke o zločinima nad Albancima u Podujevu, raspoređene su jake policijske snage. Prisutni su i pripadnici žandarmerije za razbijanje demonstracija, piše Telegraf. Na otvaranje izložbe stigao je lider LDP-a Čedomir Jovanović, a očekuje se i dolazak premijera Srbije Ivice Dačića.

Brojni građani protestuju ispred Beogradskog izloga.

"Ovo je sramota i ponovo otvaraju rane ovom napaćenom narodu. Ovakve izložbe ne treba održavati u Beogradu", rekla je za Telegraf Beograđanka Ana Perić.

Manja grupa okupljenih građana je uzvikivala: “Živjela Velika Albanija” i “Prodali ste Kosovo”. Policija je udaljila grupu od dvadesetak pripadnika, uglavnom desničarskih organizacija, koji su protestovali protiv te postavke.

Okupljeni tvrde da iza njih ne stoji nikakav pokret već da su obični građani koji ne dozvoljavaju da se Srbi ponižavaju, iako se među njima mogu prepoznati pristalice pokreta "1389", piše Blic.

Pojedini su izvukli fotografije srpskih žrtava i počeli da ih dijele u krug stavljajući ih ispred policije, ali i bijele papire na kojima piše "Ovo su mučki ubijeni Srbi čiji dželati slobodno šetaju srpskom zemljom".

Tokom dana jake policijske snage osiguravale su prostor oko Kulturnog centra Beograd. Nacionalistički pokret “SNP Naši” pozvao je ranije na svojoj zvaničnoj stranici “Sve na izložbu šiptarskih umjetnica”, dok su u komentarima sadržane prijetnje.